Rapport: Tilsyneladene fik ingen udbetalt for lidt fra det offentlige

30. januar 2021 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Fredag skrev SønderborgNYT, at kommunens Bedragerigruppe lægger deres årsopgørelse frem i Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget, hvor de folkevalgte blandt andet kan læse, at indsatsen har medført en ændring af borgeres ret til ydelser på 13,3 millioner kroner fordelt med 4,9 millioner kroner i tilbagebetalingskrav og knap 8,4 millioner i fremadrettede besparelser.

Det drejer sig om sager om økonomisk fripladstilskud til enlige forsørgere er den af og til gal med borgerens bopælsadresse i folkeregistret. Det gælder for eksempel, hvis borgeren ikke har oplyst, at de lever i et samlivsforhold med en partner eller reelt bor sammen med denne – og dermed forsvinder betingelserne for at modtage tilskud til friplads. Adresseforholdene er også afgørende for, om nogle pensionister kan bevare dele af deres pension, når de reelt er udrejst af Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

På sygedagpengeområdet oplever Bedragerigruppen ofte, at borgere opretter enkeltmandsvirksomheder, mens de modtager offentlige ydelser, og dermed har undladt at oplyse, at de reelt ikke er uarbejdsdygtige. Det er til en vis grad samme fortælling for nogle kontanthjælpsmodtagere, når de skaffer sig egen forsørgelse uden at oplyse det, for på den måde modtager de kontanthjælp, de ikke er berettiget til.

I Bedragerigruppens gennemgang af tæt på 200 sager, fandt de tilsyneladende ingen, hvor borgere har fået udbetalt for lidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

SønderborgNYT har spurgt arbejdsmarkedschef Lasse Ahlmann Kamp, om hvor mange sager, der handler om, der er udbetalt for lidt.

“Det har vi ikke tal på. Ydelserne udbetales via KMD- systemer. Men det er mit indtryk, at der sjældent udbetales mindre end borgeren er berettiget til”, siger arbejdsmarkedschefen.