Vågetjenesten: Ingen skal ligge og dø alene

28. juni 2017 Sønderborg Skrevet af: Ole Kæhler

Om vi synes om det eller ej, så er en del af livet, at vi skal herfra igen. Og der er mennesker, som ikke har pårørende i nærheden i deres sidste tid – og der er også pårørende, der har brug for lige at koble lidt fra, når de er hos et døende familiemedlem.

Og heldigvis har Røde Kors en Vågetjeneste, hvor frivillige tager ud, når der er et døende menneske, som har brug for at have et andet mennesker hos sig.

“Vi synes ikke, at mennesker skal ligge og dø uden at have nogen hos sig, så vi kommer og sidder hos den døende, holder i hånden og trøster”, siger Nina til SønderborgNYT. Hun er en af de frivillige.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg var der for min far og min svigermor i deres sidste tid og måske er det derfor, jeg ikke synes, det er svært at være sammen med døende”, siger hun.

Du kan være med

Lederen af Vågetjenesten, Ellen Iversen, fortæller til SønderborgNYT, at der er brug for flere mænd og kvinder, der har mod på opgaven.

Yvonne Lech, Ellen Iversen og Nina fra Røde Kors.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De skal bare ringe på 4054 4136 så snakker vi om det”, siger hun.

De frivillige vågere er ikke tæt på de mennesker, som de våger hos.

“Men de gør altså en kæmpe forskel for både den døende og for de pårørende”, siger Yvonne Lech, der er formand for Røde Kors i Sønderborg. Hun fortæller, at Røde Kors har vågeaftaler med plejecentre, hjemmeplejen og sygehuset.

“De ringer til mig og sender jeg en sms til de frivillige – og så laver jeg planen, så der hele tiden er nogen hos den døende”, siger Ellen Iversen. Private kan også ringe og bede om hjælp fra Vågetjenesten, som træder til, når den døende er i terminalfasen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her i 2017 er der talt i alt 350 timers frivillig vågning sammen.

Og de mennesker, der får besøg af vågetjenesten, kommer mere trygt herfra end de mennesker, der ligger helt alene.

“Nærvær gør en forskel begge veje, så de frivillige får også rigtigt meget ud af det”, siger Ellen Iversen. Det er nærvær, ømhed og medfølelse, som de frivillige skal mestre, når de sidder og holder en døende i hånden.

Du kan læse mere om Røde Kors i Sønderborg HER

Artiklen fortsætter under annoncen