Valgtrommen: Vil Venstre og Socialdemokratiet dele magten i Sønderborg?

7. november 2016 Sundeved

På Christiansborg har Dansk Folkeparti forlængst set, at det ville være herligt, hvis de selv, Socialdemokratiet og Venstre kan blive enige om at danne flertal efter et valg, fordi det vil placere de mindre partier langt udenfor indflydelse.

Og nu tyder det på – ifølge et bestyrelsesmedlem fra Venstre i Sønderborg, der ikke vil lægge navn til sine ord – at baglandet i Venstre og i Socialdemokratiet i Sønderborg har fundet ud af noget lignende. Det er så enten en lækket eller en plantet historie.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har aftalt, at vi få dage før kommunalvalget melder ud, at Venstre og Socialdemokratiet vil danne flertallet i byrådet fra 2018”, siger det anonyme bestyrelsesmedlem. Ifølge ham er aftalen mellem de to partier allerede “klappet af”.

Han fortæller videre, at med en aftale mellem Venstre og Socialdemokratiet, så bliver især Fælleslisten og selvfølgelig også de andre mindre partier og lister plantet på et sidespor, hvor der ikke er indflydelse på hele fire års lokalpolitik, medmindre de agter at bakke op om den konstitueringsaftale, som de to store partier skruer sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aftalen skulle indebære, at det af de to partier, der får flest stemmer, tager borgmesterstolen og det andet parti får en række formandsposter i udvalgene og også viceborgmesterposten.

“Alt tyder på, at Socialdemokratiet vil få borgmesterkæden endnu en gang og Venstre har lige nu ikke en borgmesterkandidat, der kan slå Erik Lauritzen, så samarbejde er klart det bedste for Venstre og så kan Peter Hansen jo få lov til at blive viceborgmester”, siger den anonyme kilde.

Aner intet om “aftalen”

Artiklen fortsætter under annoncen

SønderborgNYT har ringet rundt til flere personer i det politiske bagland for at finde en, der vil lægge navn til aftalen – og har også hørt, hvordan man ser på aftalen hos Fælleslisten, som jo har udsigt til en statistrolle efter kommunalvalget, hvis der er hold i den anonyme kildes udtalelser.

“Jeg kan sige helt ærligt, jeg ikke kender til den aftale, så jeg kan hverken sige det ene eller andet. Blot at jeg ikke kender noget til den”, siger Erling Lundsgaard til SønderborgNYT. Han er formand for Venstres vælgerforening i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formanden for Socialdemokratiet i Sønderborg, Karsten Wohlgemuth, siger til SønderborgNYT:

“Jeg har ikke hørt om sådan en aftale. Det vil være ret tåbeligt at lave aftaler, når man ikke kender resultatet af valget. Det kan jo ske, at Dansk Folkeparti bliver et stort parti”, siger Karsten Wohlgemuth.

“I Socialdemokratiet vil vi allerhelst have 16 pladser i byrådssalen, så vi kan bestemme det hele selv, men det er jo vælgerne, der bestemmer, hvor mange pladser de enkelte partier og lister får. Og hvis vi to dage før kommunalvalget melder ud, at vi går i tæt samarbejde med Venstre, så vil det jo være en slags vælgerbedrag. Venstre og Socialdemokratiet er jo ret uenige om flere afgørende ting”, siger Karsten Wohlgemuth.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Brodersen, der er formand for Venstre, siger til SønderborgNYT, at sådan en aftale kender han ikke spor til.

“Det vil komme bag på mig, hvis nogen har strikket sådan en aftale sammen, når jeg ikke har hørt det mindste om det”, siger Peter Brodersen til SønderborgNYT.

Borgmester Erik Lauritzen slår fast, at der er mange ting, der skal behandles i byrådet, inden det næste valg og flertalsgruppen skal i den periode kunne arbejde godt sammen.

“Og jeg kan kun sige, at jeg ikke har været med til at aftale noget om tiden efter næste valg. Hverken med den ene eller den anden”, siger Erik Lauritzen til SønderborgNYT.

Peter Hansen, borgmesterkandidat for Venstre er klokkeklar i mælet:

“Det er en historie, der er plantet og der er ingen aftaler af nogen slags om tiden efter næste kommunalvalg”.

Fælleslisten

“Det lyder da spændende, hvis de to store partier har lavet sådan en aftale, fordi begge partier så bliver nødt til at

sluge nogle store kameler. Det spændende er, hvad der ligger bag, at den plan er blevet lækket eller plantet”, siger formanden for Fælleslisten, Erik Lorenzen til SønderborgNYT. Han har selv fået at vide, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti også skulle være parat til at danne flertal sammen.

“I Fælleslisten så vi gerne, at der var et helt – eller meget tæt på et helt – byråd, der dannede flertal, fordi det er bedst for Sønderborg. Det kræver bare, at nogle af partierne skal se lidt bort fra Christiansborg-ideologien og så kan det lade sig gøre”, siger Erik Lorenzen og tilføjer, at Fælleslisten ikke er ideologisk bundet og kan arbejde lige godt med begge sider i byrådet.

SønderborgNYT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fælleslistens borgmesterkandidat, Aase Nyegaard.

Hemmelige aftaler er ikke nyt

Frem til det seneste kommunalvalg var der arbejdet i kulissen på at holde Venstre ude af det kommende flertal og det lykkedes, fordi både Slesvigsk Parti, der fik formandsposten i et nyopfundet udvalg for kulturel og regional udvikling  og Konservative, der fik et selvstændigt erhvervsudvalg, satte sig sammen med Socialdemokraterne, der også blev støttet af Fælleslisten, som netop havde haft fire års tæt samarbejde med Venstre.

“Årsagen til aftalen var, at Venstre ikke bakkede op om den skattestigning, der blev vedtaget i det tidligere byråd”, siger Erik Lorenzen til SønderborgNYT.

Fælleslisten fik formandsposten i Børne- og Uddannelsesudvalget plus viceborgmesterposten for sit skifte til den “røde” side.

At Enhedslisten gik med Socialdemokratiet lå nærmest i kortene og kan ikke kaldes strategisk. Partiet blev belønnet med ad hoc-udvalget, Landdistriksudvalget.

Dansk Folkeparti prøvede på valgaftenen at komme med i flertallet, men blev ikke lukket indenfor.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk