1.242.000 turister har overnattet i Sønderjylland i første halvdel af 2020

24. september 2020 Erhverv
Genforeningen trak både statsministeren og masser af turister hertil
Genforeningen trak både statsministeren og masser af turister hertil

På trods af forårets totale Corona-nedlukning og de følgende måneder med lukkede landegrænser er det lykkedes den sønderjyske turismesektor at komme stærkt igen. Det skyldes, at danske turister i år er valfartet til Sønderjylland i hidtil uset antal. Det viser helt nye tal fra VisitDanmark, der netop har opgjort første halvår af 2020 i hele Danmark.

I perioden januar-juli var der 1.242.000 turistovernatninger i de tre sønderjyske kommuner Sønderborg, Aabenraa og Haderslev. Selvom det er en nedgang på 16,1  procent i forhold til året før, er der alligevel god grund til glæde hos de sønderjyske turistaktører.

Artiklen fortsætter under annoncen

For det er langt mindre end de første dystre tal, hvor eksempelvis april bød på en nedgang på 76 procent i antallet af overnatninger i Sønderjylland. Ligeledes er det langt mindre end nedgangen i flere andre danske destinationer, hvor de hårdest ramte er Wonderful Copenhagen med en nedgang på 58,9 procent, VisitHerning med 43,3 procent og Destination Trekanten 39,9 procents nedgang

Forklaringen på, at Sønderjylland er kommet forholdsvist helskindet igennem først halvdel af annus horribilis-året 2020 er ganske klar: Tusinder af danskere er blevet hjemme fra udlandet og har i stedet valgt at holde deres ferie i Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nedgangen på 16,1 procent skyldes alene manglende udenlandske overnatninger. Så grænselukningen har været dyr for de sønderjyske turistaktører, men til gengæld er de danske turister valfartet til Sønderjylland i et omfang, der har slået alle rekorder. I juli havde vi f.eks. 134.000 flere overnatninger end i juli 2019, selvom de udenlandske turister, der normalt udgør ca. 60 % af vores gæster, blev væk. Vi har endnu ikke tallene fra august og september, men meget peger på, at den positive tendens er fortsat ind i andet halvår af 2020”, siger adm. direktør for Destination Sønderjylland Karsten Justesen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderjylland er med i toppen

Den massive tilstrømning af danske turister til Sønderjylland betyder, at Destination Sønderjylland i første halvår af 2020 er landets fjerde mest søgte feriedestination. Var tallene blevet opgjort en smule anderledes således, at Tønder blev regnet med i Destination Sønderjylland frem for at stå alene, ville de fire sønderjyske kommuner tilsammen indtage en imponerede tredjeplads lige efter de to vestkystdestinationer Destination Vesterhavet og Destination Nordvestkysten.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er bare tekniske detaljer, og at vi ikke ligger endnu højere på listen handler selvfølgelig også om kapacitet. I Sønderjylland har vi ganske enkelt ikke samme kapacitet og har derfor ikke kunnet tage imod flere gæster”, forklarer Karsten Justesen.

Genforeningen gør forskellen

Selvom Sønderjylland samlet set har mistet 500.000 overnatninger svarende til et tab på 425 mio. kr. i første halvdel af 2020, er det alligevel optimisme, er dominerer billedet i Destination Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi kan se, at vi kan rykke ved den danske indlandsturisme. Da vi en overgang var afskåret fra at tiltrække de udenlandske gæster, som vi i Sønderjylland er så afhængige af, lykkedes det at ændre vores markedsføringsfokus til det danske marked. Det, der for alvor har givet os medvind, er uden tvivl Genforeningen”, siger Jakob Lei, der er bestyrelsesformand for Destination Sønderjylland.

Fejringen af 100 år for Genforeningen begyndte nemlig allerede ved årsskiftet og har betydet et stort og fornyet fokus på Sønderjylland via blandt andet tv-udsendelser, medieomtale, events og kampagner. Så da danskerne først havde besluttet sig for at holde ferie herhjemme, lå Sønderjylland allerede højt i deres bevidsthed.

“Genforeningen har betydet, at rigtig mange danskere har fået øjnene op for Sønderjylland som feriedestination. Vi tror som alle andre i den danske turismesektor, at vi i dag står i en ny virkelighed, hvor stigende indlandsturisme er en af de tendenser, der vil bide sig fast. Det er særligt godt nyt for os i Sønderjylland, fordi vi er en af landets mest attraktive destinationer”, siger Jakob Lei.

Forbereder sig på flere turister

Derfor glæder Destination Sønderjylland sig også over, at det massive turismetryk, som Sønderjylland har oplevet i juli, har givet mulighed for at tage god og værdifuld læring med ind i en fremtid med stigende efterspørgsel og flere turister.

“Besøgstallene har været så massive, at mange steder bogstavelig talt er blevet lagt ned af gæster. Det har givet de sønderjyske turistaktører en helt unik mulighed for at teste deres kapacitet til bristepunktet og afprøve nye løsninger, der tilpasser dem til den nye virkelighed. Mange aktører er blevet klogere på deres egen virksomhed, deres potentiale og mulighederne for eksempelvis at udvide kapaciteten og ansætte ekstra medarbejdere i højsæsonen”, siger Jakob Lei.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
24. september 2022 Sønderborg, Frivillige

Team Bodenhoff på tur på Als

24. september 2022 Sønderborg

Lørdag havde Team Bodenhoff, som cykler penge ind til Børnecancerfonden, det første stop ved Broager Sparekasse Skansen og derfra gik turen langs havnepromenaden til Hotel Sønderborg Strand, hvor Claus Bodenhoff gav et par af sponsorerne et synligt bevis på, at de hjælper ham. “Team Bodenhoff har ingen penge og dem, som vi samler ind, dem […]

Læs mere...