I foråret 2016 vedtog Folketinget ændringer på kontanthjælpsområdet, som blandt andet omfatter et skærpet rådighedskrav. Det skærpede krav, betyder, at en borger skal have 225 timers beskæftigelse indenfor de seneste 12 måneder.
225 timers beskæftigelse svarer til 6 ugers fuldtidsbeskæftigelse eller 6 timers arbejde per uge.
Udsatte borgere med meget begrænset arbejdsevne omfattes ikke af 225 timers reglen.
Par mister 50 pct. af indtægten
Konsekvensen af en manglende beskæftigelse for enlige er, at ydelsen reduceres med 1.000 kr. per måned. For gifte betyder den skærpede rådighed, at parret mister den enes ydelse, hvis den ene eller begge, ikke kan leve op til beskæftigelseskravet.
I maj måned sendte forvaltningen vejledningsbreve om kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen til alle modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse.
Samtidig blev samtlige kontanthjælpssager for både job- og aktivitetsparate borgere gennemgået, for at vurdere hvem af disse, som skal undtages for 225 timers reglen.
Det står der i en orientering til Socialudvalget, som mødes på tirsdag.
Forvaltningen har også samarbejdet med eksterne parter som for eksempel Danske Handicaporganisationer i arbejdet med at finde de udsatte borgere, som skal undtages.
Sagsbehandlerne i ydelsesteamet beregner løbende arbejdskravet om de 225 timers beskæftigelse, og sender varslingsbrev til berørte borgere.
I juni måned modtog de 750 borgere, som er i risiko for at få nedsat hjælpen, et varslingsbrev. Erfaringer fra projektet ”Dag-til-dag job” anvender jobcentret, når borgerne skal hjælpes og rådgives i forbindelse med at komme i korte ansættelser, som hjælper med at opnå 225 timers beskæftigelse.
Kontanthjælpsloftet
Kontanthjælpsloftet kommer til at gælde for modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse.
Loftet betyder, at modtagere af ydelserne ikke kan modtage hjælp, der overstiger et maksimumbeløb. I loftet er der taget højde for, hvad den enkelte samlet set kan modtage i kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse, boligstøtte, særlig støtte, tilskud til daginstitutionsbetaling, børne- og ungeydelse og børnetilskud.
Kontanthjælpsloftet får virkning fra den 1. oktober. Berørte borgere vil først kunne se dette, når hjælpen udbetales ultimo oktober. I forbindelse med kontanthjælpsloftet vil borgerne modtage et afgørelsesbrev direkte fra Udbetaling Danmark og ikke fra Jobcentret. Jobcentret skønner, at cirka 180 borgere vil blive berørt af kontanthjælpsloftet.
Borgere, der berøres af kontanthjælpsloftet kan få økonomisk rådgivning i Jobcentret, hvis de ønsker det.