Nu er der skrevet en bog om Martin med Fløjten

12. oktober 2021 Kultur Skrevet af: Redaktion

Sønderborg har noget så sjældent som en stor bronzeskulptur af en lokal original, Martin med fløjten.

Skulpturen blev afsløret den 6. oktober 2011. Men hvad med historien? Den kommer nu ti år senere i form af bogen ”Martin med fløjten. Om vagabonden og originalen, Martin Jørgensen af Lars Christiansen, skriver Forlaget Kahrius.

Historien om Martin Jørgensen er et nærbillede af et liv på samfundets bund fra 1880erne og frem til 1970erne. Det er historien om silkeborgenseren Martin Jørgensen, som voksede op på Silkeborg Fattiggård og bliver en pokkers knægt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herefter går det fra slemt til værre – eller blot mere af det samme rundt om på de danske landeveje eller tvangsarbejdsanstalter. Men tilfældighederne sender på mirakuløs vis Martin Jørgensen mod Sønderborg, hvor en forandring indtræffer.

Her møder Martin Jørgensen gode og nysgerrige mennesker, som kan se igennem det forhutlede menneske og i stedet ser medmennesket.

Efter et omtumlet liv finder Martin Jørgensen sin plads i livet som skattet klunser og original i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og Martin Jørgensens format kommer til syne, idet han trods det hårde liv til fulde har bevaret sin værdighed, humor og sit store vid. Martin Jørgensen spreder glæde og smil i og omkring Sønderborg, og lokalsamfundet takker ved et år at vælge ham til Sønderborgs mest populære mand.

Lars Christiansen har et solidt lokalhistorisk forfatterskab bag sig fra Silkeborgegnen – et forfatterskab, der gerne omhandler samfundets skæve eksistenser.

I den nye bog følger forfatteren Martin Jørgensens omtumlede liv rundt i landet. Herved gives et radikalt anderledes indblik i det frie liv på landevejene, end man får hos en Morten Koch.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vagabondlivet var alt andet end frit.

Tværtimod var det et liv med spiritus, betleri, løsgængeri, arresthuse, fattiggårde, arbejdsanstalter, fattigdom og uvished om morgendagen. Historien om Martin Jørgensen giver et uafrysteligt indblik i et levet vagabondliv i perioden. Fortalt nysgerrigt, nøgternt og detaljeret.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. En grim arbejdsulykke er med til at knytte Martin Jørgensen til Sønderborg – og miraklet indtræffer i og med forvandlingen til den folkekære ‘Martin med Fløjten’. Det er en god og gribende historie – om såvel menneskelig svaghed som godhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Historien om Martin Jørgensen er et sjældent stykke Danmarkshistorie fra samfundets bund. Vores samfund. Derfor er det såmænd også en del af vor egen historie.

Lars Christiansen har med bogen gjort den usynlige historie synlig.

30. april 2024 Erhverv, Nordborg

Mikkel Friis-Thomsen er ny kommunikationschef i Danfoss

30. april 2024 Erhverv

Mikkel Friis-Thomsen bliver en del af Danfoss Group Communications & Public Affairs under ledelse af Kasper Elbjørn. Mikkel Friis-Thomsen er en velbevandret kommunikationsleder med erfaring i at drive kommunikationen i virksomheder med høj vækst og ambitiøse bæredygtighedsplaner. Mikkel har bl.a. drevet vellykkede internationale kommunikationsindsatser i både Vestas og Sydbank. Senest har han som chef for […]

Læs mere...