FV22: Sigfried Matlok styrede debatten mellem to uenige folketingskandidater

24. oktober 2022 FV22 Skrevet af: Ole Kæhler

Mandag eftermiddag mødtes folketingskandidaterne, Chris Preuss fra Venstre og Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet, til et vælgermøde i Ahlmannsparken i Gråsten og for at holde de to kandidater på sporet i debatten, så var Sigfried Matlok hyret ind som ordstyrer.

“Chris Preuss og jeg er politiske modstandere, men vi er også lokale og vi begge anbefaler, at I stemmer på en lokal kandidat”, sagde Benny Engelbrecht inden sin indledning til eftermiddagens debat.

“Vi står midt i en stor krise og skal vi finde løsninger, som bringer os godt igennem den, så kræver det, at alle partier sætter forskellighederne til side efter valget og arbejder sammen på nogle løsninger. Vi har gjort det før og det håber jeg, vi kan blive ved med”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og når nu det viser sig, vi sagtens kan arbejde sammen med over midten, så er en regering hen over midten også en mulighed – det største parti for bordenden og nogle af de andre store partier med ved bordet”, sagde Benny Engelbrecht til de godt 50 tilhørere.

Venstrekandidaten fortalte, at han er ny kandidat og forklaringen på, at han stiller op til folketingsvalget er, at han synes, der er for mange ting, som bevæger sig den forkerte vej.

“Se nu bare tv-udsendelsen om et plejecenter og tænk på vi har priser, der bare eksploderer”, sagde Chris Preuss og tilføjede, at der også er en klimakrise, som skal løses på en klog måde samt at der er brug for reformer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og i Venstre går vi til valg på et blåt flertal”.

Større indflydelse en selv Putin

Sigfried Matlok tog over og fik sporet de to kandidater ind på regeringsdannelse.

“Venstre går til valg på et blåt flertal, men en præsident i Den Dominikanske Republik har fået større indflydelse på valget end selv Putin vil kunne opnå – et blåt flertal er helt væk, så hvad vil i gøre i Venstre?”.

Chris Preuss kunne fortælle, at Venstre ikke kommer til at støtte en regering, hvor Mette Frederiksen er statsminister.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lars Løkke står stærkt og han vil gerne i regering med Mette Frederiksen, så hvad har Venstre gjort forkert”, spurgte Sigfried Matlok.

“Mange vælgere har mistet tilliden til Venstre på grund af intern uro i partiet. Mange af dem er gået med Lars Løkke eller med Inger Støjberg”, forklarer Chris Preuss.

Mette Frederiksen er god til at lytte

Statsministeren er blevet kaldt magtfuldkommen og mange andre ting gennem hendes regeringsperiode.

“Og, Benny Engelbrecht, er der episoder, hvor du synes, det ikke helt lykkedes med Mette Frederiksen”, spurgte ordstyreren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her var Benny Engelbrecht hurtigt til at svare:

“Jeg er rigtig glad for, at Mette Frederiksen lytter”, sagde han og fortalte så, at der i den kommende periode skal laves flere reformer.

Glem de små partier

“Jeg er enig med Chris Preuss i, at der skal laves reformer og Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Enhedslisten og Støjbergs parti kan vi ikke bruge, når de skal laves”, sagde Benny Engelbrecht.

“Små virksomheder rammes hårdt lige nu. Arbejdspladser er på spil. Hvem gør noget”, spurgte ordstyreren.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Mindre virksomheder, som ligger i de mange små landsbyer skal have hjælp”, sagde Benny Engelbrecht.

“Men den hjælp Socialdemokratiet har stillet de små virksomheder i udsigt, gavner i en måned og det betyder, at eksempelvis små købmænd må dreje nøglen og gør de det, så dør lokalsamfundet”, sagde Chris Preuss.

Atomkraft eller ej?

Måske skal vi ændre holdning til kernekraft”, foreslog Sigfried Matlok.

“For mig er det urealistisk på grund af atomaffaldet – og hvor skal anlæggene stå”, sagde Chris Preuss.

Benny Engelbrecht erklærede sig 100 procent enig med Chris Preuss.

Socialdemokraterne har ikke styr på sundheden

“De seneste tre år i sundhedssektoren har ikke været sjove. Det er en sektor, som er topstyret og i knæ. Socialdemokratiet har ikke løst udfordringerne”, sagde Sigfried Matlok.

“Psykiatrien er noget, der snakkes om og så syltes planerne. Vi har stigende mistrivsel og kommer vi ikke den til livs, så bliver det til journaler i psykiatrien. Vi skal forebygge alt det, som vi kan”, sagde Chris Preuss.

“Og når det gælder sygehusene som helhed, så forlader sygeplejerskerne jobbet, så der skal kigges på arbejdsforholdene og vi skal huske, at politikerne skal finde pengene og og de sygehusansatte skal komme med løsningerne”, sagde han videre.

“På plejecentrene, der skyldes sager, som den, der blev vist på tv om en skidt kultur og mangel på respekt. Man skal fyre de medarbejdere, som ikke skal være ansat”.

Benny Engelbrecht advarer imod at tro, der findes et quickfix.

“Vi skal ganske enkelt lytte til de ansatte”.

“Corona fik mange sygeplejersker til at flygte ud af sygehusene og vi bliver nødt til at se på både økonomi og på ledelse”.