AGS-elever i Guiness Rekordbog – onsdag fik de liv i deres citronbatteri

29. januar 2020 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Alt så måske lidt surt ud for AGS-eleverne tirsdag eftermiddag, hvor de efter flere timers arbejde måtte erkende, at deres Guinnessrekordforsøg på frembringelsen af verdens største citronbatteri ikke ville lykkes. Voltmeteret registrerede næsten ingen spænding, og trods ihærdige forsøg kunne ingen rigtig finde fejlkilden.

Men morgenen efter skete der pludselig noget, der gav fornyet håb. Eleverne gik lidt slukørede rundt og ryddede op efter det 175 meter lange citronbatteri. Af ren nysgerrighed forsøgte en klasse at opstille og måle en af citronrækkerne, de havde taget ud af det samlede batteri. Pludselig slog nålen på måleapparatet ud, som den skulle. Rækken fungerede. Lidt efter lidt opstillede de rækkerne igen i deres laboratorieklasseværelser, og efter at have fundet de dårlige forbindelser og lavet en bedre opstilling, så det hele alligevel ud til at kunne blive en verdensrekord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overarbejde

Da rygterne spredtes på gymnasiet, valgte mange elever at blive efter skoletid for at kæmpe med at få batteriet færdigt. De ca. 1950 citroner skulle flyttes, rettes til og opstilles på ny. Række efter række blev det kæmpemæssige citronbatteri adskilt og samlet igen. Kameraerne blev hentet for at dokumentere forsøgets ægthed. De to uvildige eksperter, der som krav fra Guinness Worls Records skal måle spændingen, blev kontaktet for at høre, om de kunne komme igen. Det kunne de og kl. 20.30 onsdag aften var det en realitet: AGS-eleverne havde slået rekorden for verdens største citronbatteri med en spænding på hele 1501 volt – spændingen i en stikkontakt er på 230 volt.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er jo helt ekstraordinært det her – og helt i H. C. Ørsteds ånd,” siger Jeppe Kragelund, rektor på AGS i .

”Det er netop dette, naturvidenskab handler om. At turde tænke stort og opstille nogle tilsyneladende umulige forsøg – og så ikke give op, når det mislykkes. Det var præcis det, der skete i dag. Eleverne gav ikke op. De lærte af de fejl, der var i den første opstilling, og i stedet for at give op, prøvede de én gang til. At det så lykkedes, er bare helt fantastisk.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Rekordforsøget var en del af et arrangement, AGS har lavet i samarbejde med HCØ2020, en organisation under Danske Universiteter, Astra, Experimentarium og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, hvis formål er at styrke den naturvidenskabelige dannelse i Danmark på tværs af alle alderstrin, samt højne den almene viden og interesse for naturvidenskab og teknologi over hele landet.

”Det er 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, og vi blev meget glade, da vi blev kontaktet for at høre, om vi ville være med til øge kendskabet til den danske naturvidenskabsmand og hans opdagelser inden for elektricitet. Ørsted oplevede også selv at lave forsøg, som fejlede med et brag. Men i dag kan vi være glade for, at han ikke gav op af den grund. Og derfor er jeg også særligt stolt over, at AGS’erne udviste noget af den samme ånd og vilje i dag”, forklarer rektoren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Citronbatteriet blev lavet i samarbejde med elever fra Privatskolen Als og Dybbøl-Skolen.

 

20. maj 2024 112, Sydals

Frivillige brandmænd gjorde vejen sikker igen

20. maj 2024 112

Mandag aften blev der ringet efter Beredskab Sønderborgs indsatsleder, Jeppe Jørgensen, fordi der var brug for hans hjælp på Kegnæs. “Der var spildt noget olie på vejen, så jeg kaldte Kegnæs Frivillige Brandværn, der smed kattegrus på og fjernede olien, så det igen er sikkert at køre der”, siger Jeppe Jørgensen til SønderborgNYT

Læs mere...