Als Stenrev har gjort at der er 100 gange flere torsk

23. januar 2020 Samfund

Resultater fra DTU Aqua viser, at nye stenrev kan betyde, at der kommer langt flere torsk i et område. Resultaterne stammer fra Bredgrund ved Sønderborg, hvor forskerne undersøgte forekomster af torsk i 2016, inden der blev lavet stenrev. Stenrevene blev lagt ud i 2017 og da forskerne kom tilbage i 2018, registrerede de over 100 gange så mange torsk i området. Resultaterne understreger de positive effekter af at beskytte og lave stenrev i danske farvande.

 Mange stenrev ved Sønderborg
Artiklen fortsætter under annoncen

For at genskabe de tabte levesteder for fisk samarbejder DTU Aqua med foreningen Als Stenrev. I 2016 undersøgte DTU Aqua derfor forekomsten af fisk på Bredgrund i nærheden af Sønderborg. Det var inden, stenrevene blev lagt ud. I det følgende år blev udlægningen af stenrev planlagt og derefter udført i slutningen af 2017. DTU Aquas undersøgelser blev foretaget på Bredgrund, men der blev udlagt sten i mange forskellige områder.

I 2018 tog DTU Aqua tilbage for at undersøge forekomsten af fisk efter stenudlægningen. Forskerne blev overraskede over, hvor mange fisk der allerede var dukket op i området, skriver NetNatur.

Artiklen fortsætter under annoncen

DTU Aquas undersøgelser blev foretaget med undervandskameraer. Kameraerne blev sænket ned på havbunden, hvor de lavede optagelser i to minutter per time. Hvert kamera lavede optagelser i omkring 40 timer.

Kameraerne blev benyttet i fire kommende revområder og i to kontrolområder. Der blev ikke udlagt sten i kontrolområderne. Kontrolområderne er en vigtig del af sammenligningerne, fordi kontrolområderne gør det muligt at tage højde for overordnede ændringer på Bredgrund uafhængigt af udlægningen af stenrev.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis der f.eks. var mange flere torsk i 2018 – både i kontrolområderne og i revområderne – så skyldtes stigningen i torsk i rev-områderne ikke stenrevet, fordi der også var flere torsk i kontrolområderne. Det var dog ikke det mønster, som forskerne observerede, da de sammenlignede data fra 2016 og 2018.

I stedet kunne forskerne dokumentere, at der var utroligt meget liv ved stenrevene.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...