Als Stenrev skaber mere liv i vandet omkring os

3. marts 2017 Sundeved
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 94)

 

Foreningen Als Stenrev har fået godt 10 millioner kroner fra The Velux Foundations og de skal bruges på at lave flere stenrev omkring Als.

“Vi er ikke i tvivl om, at det vi gør i foreningen Als Stenrev er både godt og rigtigt. Ellers ville Velux Foundations ikke have støttet os”, siger foreningens sekretær, Bo Mammen Kruse, som er biolog. Sidste sommer kom der et “formidlingsrev” ved stranden i Sønderborg by og tidlige blev der lavet et stenrev, Poseidon. Nu skal der laves flere rev.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningen har også lige investeret i en gummibåd.

“Vi skulle selvfølgelig have den døbt og vores næstformand, Mogens Dall fra Landbo Syd, syntes, vi skulle tage den med til Dyrskuet i Aabenraa og døbe den dér. Det gjorde vi og navnet er selvfølgelig Stenbideren”, siger Bo Mammen Kruse til SønderborgNYT.

Der skal laves flere rev

Nu er målet at få lavet nogle ralrev.

“Vi er indgået i et samarbejde med DTU Aqua og DCE om at lave nogle ralrev. Vi har 12 lyttebøjer ude på seks lokaliteter for at lytte efter marsvin. Samarbejdet med forskningsorganisationer er vigtigt for kvaliteten af foreningens arbejde”, siger viceborgmester Aase Nyegaard, der er formand for foreningen Als Stenrev.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er også en drøm om at få lavet et kæmpe akvarie ved Strandpromenaden, hvor formidlinsrevet også er.

“Nogle af vores medlemmer arbejder på at finde penge, mens andre ser på, hvordan et 17 kubikmeter stort akvarie kan formes, så både lokale og turister kan se noget af det liv, der er i vandet omkring os”, siger Bo Mannen Kruse til SønderborgNYT.

Rev giver mere liv

Aase Nygaard fortæller, at foreningen Als Stenrev skaber bedre miljø omkring Als.

“Et stenrev er jo bare en masse sten, der lægges i en bunke i vandet. Men der er jo masser af hulrum, som fisk elsker at gemme sig i – og over tid kommer der planter revene og det tiltrækker endnu mere liv”, siger Aase Nyegaard til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det liv, der er ved formidlingsrevet, dykker skoleelever ned og kigger på. Der er rev i tre meters dybde og også i seks og ni meter”, siger Bo Mammen Kruse og tilføjer, at dem kan man snorkle ned til.

Aase Nyegaard får lige sagt, at de mange sten, der bliver dumpet i det dybe vand, kommer fra egnens landmænd, der samler dem ind på deres marker.

Mange med på råd

Hvis man kigger på nogle få udvalgte medlemmer, så ser man hurtigt, at der er en bred vifte af forskellige interesser repræsenteret i foreningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aase Nyegaard, Byrådet, formand

Mogens Dall, Landbo Syd, næstformand

Jinnie Friis Evald, Dykkerklubben Poseidon-Als

Bo Mammen Kruse, Sønderborg Kommune, Land og Natur

Peter Thias, Erhvervsfiskerne

Andreas Hermann, Naturskolerne

Ole Jozefowisz, Lystfiskerne

“Det er vigtigt med bredde i foreningen, fordi vi gør os umage med at placere stenrev de helt rigtige steder og det sker ved at snakke med landbrug, fiskere og andre”, siger Bo Mammen Kruse. Han fortæller, at dykkerklubben og andre, der vil ned og kigge ved revene med jævne mellemrum naturligvis også er med på råd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle og enhver kan melde sig ind i foreningen Als Stenrev, som vil have stor gavn af det signal, der ligger i så mange medlemmer, at man kan kalde det for “folkelig opbakning”. Foreningen arbejder lige for tiden på at få en ny hjemmeside op og stå, hvor det bliver muligt at tegne medlemskab.

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 95)

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 96)

 

 

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. marts 2023 Erhverv, Sønderborg

Signe Bramsen er ny skoleleder på Privatskolen Als

28. marts 2023 Erhverv

Det er med stor glæde i bestyrelsen, at vi kan annoncere Signe Bramsen som skoleleder, skriver Privatskolen Als i en pressemeddelelse. Signe Bramsen har siden 2020 været viceskoleleder og pædagogisk leder for Privatskolen Als og har forinden været afdelingsleder på Ahlmann-skolen og lærer på Broager Skole. På Privatskolen Als har Signe været back-up til skoleleder […]

Læs mere...