Bent Jensen er irriteret over fund af LINAK-aktuator i russisk militærudstyr

Bent Jensen, LINAK. Foto: Michael Kjær
Bent Jensen, LINAK. Foto: Michael Kjær
29. februar 2024 Erhverv Skrevet af: Michael Kjær

Siden krigens begyndelse har Rusland mistet militært udstyr på slagmarken i Ukraine, og det er løbende blevet skilt ad og undersøgt af en international ekspertgruppe for at spore komponenternes oprindelse. Og nu har en ekspertgruppe blandt andet fundet en aktuator fra LINAK i udstyr til satellitkommunikation, som er produceret af en russisk virksomhed. Det skriver Berlingske.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den pågældende aktuator er produceret i 2020, altså to år før Ruslands invasion af Ukraine, og jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er rigtig irriteret over, at den nu dukker op i noget russisk militærudstyr, og hvordan den er det, kan vi ikke sige noget om, da vi jo ikke har en sporing på vores komponenter, når de forlader vores fabrikker og sendes ud til kunder og forhandlere”, siger LINAK-ejer Bent Jensen til SønderborgNYT.

Allerede samme dag som invasionen begyndte, valgte LINAK at lukke helt ned i Rusland og informere alle deres kunder, forhandlere og andre samarbejdspartnere om, at LINAK lukkede helt ned i Rusland, siger Bent Jensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi reagerede med det samme, da Rusland startede invasionen af Ukraine, hvor vi blandt andet lukkede vores datterselskab i Moskva og lukkede for direkte salg til vores kunder i Rusland, som primært har brugt vores aktuatorer i landbrugsmaskiner. Samtidig meddelte vi, at vores produkter under ingen omstændigheder måtte sælges til Rusland”, siger Bent Jensen.

LINAK har altid haft en klar politik om, at deres produkter ikke må sælges til våbenindustrien og derfor er Bent Jensen også rigtig ærgerlig over, at et LINAK-produkt er fundet i noget militærudstyr.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg ved ærligt talt ikke, hvad vi mere skal gøre end det, vi allerede har gjort, og det er jo en sag, som kan misforstås, og derfor har vi endnu engang meddelt vores kunder, at der ikke må komme LINAK aktuatorer til Rusland under nogen omstændighed og at vi aldrig tillader, at vores produkter sælges til våbenindustrien”, siger Bent Jensen til SønderborgNYT.

Berlingske har fået adgang til de bagvedliggende data i ekspertgruppens rapport, og at LINAKs produkter er dukket op på slagmarken i Ukraine i 2023 er ikke i sig selv dokumentation for, at virksomhederne har forbrudt sig mod sanktioner på eksport til Rusland, da LINAKs produkter ikke oprindeligt er produceret til militære formål, men Rusland har altså brugt dem alligevel, skriver avisen.

17. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Erhvervslivet fik indblik i lufthavnens fremtid

17. april 2024 Erhverv

Tirsdag eftermiddag var 80 personer fra 45 lokale virksomheder samlet på Hotel Alsik for at høre om Sønderborg Lufthavn, som netop har fået lavet en analyse af erhvervslivets ønsker til lufthavnen. “Udviklingen af Sønderborg Lufthavn er en vision for Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde Lars Tveen, som er direktør i fonden. […]

Læs mere...