Besparelser på SDU vækker bekymring i Sønderborg

6. april 2016 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

 

Syddansk Universitets bestyrelse har vedtaget, at universitetet skal spare 149 millioner kroner på universitetsalsion7 uddannelser. Udmeldingen om besparelserne vækker bekymring i Sønderborg, men lukker dog ingen døre for det videre sam- og udviklingsarbejde vurderer borgmester Erik Lauritzen og formanden for udvalget for kulturel og regional udvikling, Stephan Kleinschmidt.

Artiklen fortsætter under annoncen

SDUs beslutning om at spare 149 millioner kroner betyder, at der skal skæres 160 fuldtidsstillinger væk. Et beløb, som universitetet dog håber, kan blive mindre ved at finde nye indtægter. To tredjedele af besparelserne skal findes i Odense, mens de resterende skal findes i SDUs fem campusbyer – København, Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Millionbesparelserne er naturligvis dårligt nyt for alle parter, men Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen. Borgmesteren noterer sig dog, at det oplæg til fremtidens aktiviteter for campus i Sønderborg, som en lokal arbejdsgruppe bestående af Danfoss, Sønderborg Kommune, BMC Fonden og Sønderborg Vækstråd har udarbejdet, er blevet godt modtaget af SDUs bestyrelse, og at universitet er klar til at drøfte fremtiden og udviklingsmulighederne for campus i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målretter besparelserne

“Det er selvfølgelig dårligt nyt for alle parter, at SDU er tvunget til at skulle spare så stort et beløb. Jeg noterer mig dog, at SDU heldigvis ikke bare kører grønthøstermetoden, men vil målrette besparelserne. Det er en klog

Borgmester Erik Lauritzen

Borgmester Erik Lauritzen

Artiklen fortsætter under annoncen

beslutning, og vi har i vores arbejdsgruppe klart tilkendegivet overfor universitet, at vi er klar til at drøfte det videre samarbejde og udviklingsmulighederne for Sønderborg som campusby”, siger borgmester Erik Lauritzen og tilføjer at SDUs bestyrelse ser positivt på initiativet fra Sønderborg.

Byrådet i Sønderborg har store ambitioner på uddannelsesområdet. Et nyt kollegiebyggeri på havnen, campus på Alsion og topmoderne faciliteter til de studerende er bare nogle af de initiativer, som er i gang, eller snart påbegyndes. Målet er at Sønderborg skal gå fra 1300 til 2000 studerende – og Sønderjylland har brug for de studerende, for behovet for arbejdskraft med længere videregående uddannelser vil være støt stigende i de næste mange år. Et udvidet samarbejde med SDU er derfor vigtigt for Sønderborgs videre arbejde og udvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi kan skabe endnu mere

“Sønderborg har en meget ambitiøs plan om at være Sydjyllands mest attraktive uddannelsesby. Der er allerede er investeret rigtig meget tid og rigtig mangepenge i at gøre campus i Sønderborg til det den er i dag. Og med det tætte samarbejde der er mellem de fire sønderjyske kommuner plus Flensborg kan vi skabe noget endnu mere ekstraordinært på Campus Sønderborg. Både for de studerende, for SDU, for erhvervslivet her i landsdelen og for Sønderborg Kommune. Den chance må vi – og her mener jeg bådeSDU og Sønderborg – ikke lade gå tabt, men tværtimod videreudvikle”, siger Stephan Kleinschmidt, formand for Udvalget for kulturel og regional udvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommunes planer om flere uddannelser og flere studerende har en stærk opbakning i det lokale

Stephan Kleinschmidt er ikke glad for, at SDU skal spare.

Stephan Kleinschmidt er ikke glad for, at SDU skal spare.

erhvervsliv, hvilket det gode samarbejde i arbejdsgruppen med Danfoss, Sønderborg Vækstråd, BMC Fonden og kommunen tydeligt signalerer. Og netop det stærke samarbejde mellem private og offentlige aktører skal være et af de bærende elementer i arbejdet for at styrke udviklingen af campus i Sønderborg.

“Vi har i Sønderborg Kommune et stærkt lokalt erhvervsliv, som er klar til både at give de studerende optimale muligheder for praktikophold under studierne, og som oven i købet efterspørger de kandidater, som kommer ud fra SDU. Læg dertil en kommune, som – sammen med erhvervslivet – har en ambitiøs plan for SDU i Sønderborg. De to ting kombineret gør, at der er oplagte muligheder for at udvide samarbejdet,” mener Sønderborgs borgmester.

Formanden for Udvalget for kulturel og regional udvikling Stephan Kleinschmidt er enig med borgmester Erik Lauritzen, og mener fortsat, at der – trods besparelserne – er gode muligheder for fremadrettet at få forløst det potentiale Sønderborg har som universitetsby.

“Selvom det naturligvis er rigtig dårligt nyt, at SDU nu skal ud og spare et trecifret millionbeløb, så vil jeg gerne anerkende, at universitet fortsat vil prioritere sine aktiviteter i Sønderborg, for vi har rigtig meget at tilbyde som campusby og store ambitioner. Jeg ser frem til det videre samarbejde,” fortæller Stephan Kleinschmidt.