Inden Sønderjyskes håndboldherrer onsdag aften gik på banen i Sydjysk Sparekasse Skansen var cirka 250 medlemmer af Erhvervsklubben samlet for at hygge sig og spise sammen.
“Brugsen i Gråsten står for maden og der bydes på en dejlig menu, hvor hovedretten er det, der skal foregå på banen fra klokken 19, men først af alt, så skal vi høre, hvad Bitten & Mads Clausens Fonds direktør, Lars Tveen, kan fortælle om fonden.
“Jeg kom her til området i ’89 sammen med min norske hustru og vi snakker sammen om alt – undtaget kvindehåndbold”, siger Lars Tveen. Han fortalte videre, at i fonden ser de folk i øjenhøjde.
“Og når vi løfter i flok, så kan vi gøre Sønderborg endnu bedre”. Startskuddet til Danfoss kom i 1933 og fonden kom i 1971.
“De fem børn fra Danfoss-familien får 10 procent hver og resten af overskuddet fra Danfoss, lander i fonden”, sagde direktøren.
I 2001 blev der lavet en analyse af Sønderborg-området.
“Den fortalte om stigende arbejdsløshed, lavt uddannelsesniveau, unge der flytter og en stigende alder hos dem, der blev boende”, sagde Lars Tveen. I 2004 blev Peter og Jørgen Mads Clausen enige om, at enten skulle de flytte Danfoss eller også skulle de flytte samfundet og de valgte det sidste.
“Der blev lagt en plan, som hvor målet var, at uddannelsesområdet skulle styrkes, at hele Sønderborg skulle samarbejde om det, som vi er gode til og så skulle der ske noget med infrastrukturen. Det handler ikke alene om motorvejen, men også hvordan vi kommer rundt i Sønderborg og det handler om lufthavnen og om Hotel Alsik”.
Bitten & Mads Clausens Fond havde kontakt til andre universiteter og ikke alene de danske.
“Universiteterne konkurrerer om at være bedst til at få fat i de unge. I 2022 var der 1000 SDU-studerende i Alsion og nu er der 1500. Målet er, at der i 2028 er 2500”, sagde fondens direktør. En vigtig ting er Sønderborgs tiltrækningskraft.
“Hvis vi skal have flere til at flytte hertil, så skal der være gode boliger, gode skoler og et godt kulturliv – og kultur er jo også elitehåndbold, som samler alle Jer, der er her i aften”, sagde Lars Tveen og rundede af med at fortælle, at fordi vi løfter i flok, så er Sønderborg-området godt på vej.
“Og så skal vi notere os, at det tager 30-35 år at vende et samfund”.
Her er der billeder fra erhvervsarrangementet.