Børn i Nybøl Børneunivers får krig på skoleskemaet

Krig - i børnehøjde. Foto: Per Morten Abrahamsen
Krig - i børnehøjde. Foto: Per Morten Abrahamsen
31. august 2022 Uddannelse Skrevet af: Redaktion

Den 6. september får Nybøl Børneunivers besøg af byrumsteatret ’Teatergrad’ med forestillingen ’Krig – i børnehøjde’. Forestillingen er skabt af en stor lyst til at hjælpe børn med at sætte ord på svære emner som terror, krig og flygtninge og skabe dialog mellem eleverne og deres forældre, skriver Røde Kors og ’Teatergrad’.

Hvordan er det at vokse op i et land, hvor der er krig?

Det er et af de emner ’Teatergrad’ sammen med børnene på Nybøl Børneunivers skal arbejde med. ‘Teatergrad’ kommer nemlig på besøg med forestillingen ’Krig – i børnehøjde’, der er en blanding af en workshop og en forestilling. Der veksles mellem dramatisering af en fortælling om krig og dialog mellem skuespillerne og børnene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forestillingen tager udgangspunkt i børnenes egne tanker, viden, fortællinger og følelser om krig, og på den måde inddrages de i stykket. Børnene er derfor lige så meget en del af forestillingen, som skuespillerne er.

Fordi børn dagligt konfronteres med information og billeder fra blandt andet Ukraine, er forestillingen højaktuel. Og forestillingen har også tidligere været opført i samarbejde med Røde Kors ude på landets skoler tilbage i 2016 og 2017, hvor flere en 150 skoler fik besøg af »Krig – I børnehøjde«.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et fundament for forståelse

Det kan virke voldsomt at sætte krig på skoleskemaet for børn mellem 4. og 6. klasse, men krig præger mange børns liv og tanker, lyder det fra Røde Kors, som har forsat deres samarbejde med ’Teatergrad’ omkring forestillingen.

”Med situationen i Ukraine er krigen kommet tættere på Danmark, end vi har været vant til. Men med de omkring 30 krige, der er i verden lige nu, har krig faktisk hele tiden været en del af hverdagen for børn i dagens Danmark. I Røde Kors mener vi, at det er vigtigt, børn bliver oplyst om krig og dens frygtelige konsekvenser. Viden og forståelse skaber empati med ofrene for krig. Endelig tror vi også, at det er vigtigt for børnene at vide, at Røde Kors og lignende organisationer findes og altid er til stede, når det virkelig brænder på”, siger Morten Schwarz Lausten fra Røde Kors Skoletjeneste.

Artiklen fortsætter under annoncen

’Teatergrad’ ønsker gennem forestillingen at hjælpe børnene med at forholde sig til de svære emner.

”Én af teatrets gode egenskaber er, at vi kan tale til både følelserne og intellektet på samme tid. Dermed giver vi børnene mulighed for at reflektere over de følelser, som forestillingen vækker i dem. Når deres reaktioner og følelser integreres direkte i forestillingen, styrkes deres tro på eget værd og i dette intime rum for samtale, kan der efterfølgende bygges en faglig viden oven på”, siger Christine Worre Kann, leder af ‘Teatergrad’ og forsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Derfor er samarbejdet mellem ’Teatergrad’ og Røde Kors godt. Sammen når vi begge bredere ud med vores budskaber og understøtter dermed den fælles ambition, vi har – i dette tilfælde gennem kunst, som bidrager til tryghed og viden om krig og krigens regler”.

Udover selve forestillingen er der også undervisningsmateriale til opfølgning i skolerne.

 

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...