Bogcafé med to vidt forskellige krimiforfattere

4. september 2016 Kultur
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Søndag eftermiddag sad tæt på 50 mennesker og lyttede opmærksomt til de to krimiforfattere, Lotte Petri og Jakob Melander, som var gæster i Brecklings Bogcafé på Hotel Comwell.

Lotte Petri og Jakob Melander er gæster i Brecklings Bogcafé.

Lotte Petri og Jakob Melander er gæster i Brecklings Bogcafé.

“Jeg researcher rigtigt meget, inden jeg begynder at skrive. Og jeg har det rigtigt godt med at møde eksperter”, siger Lotte Petri. Hun fortæller, hun har siddet sammen med en antropolog, der har været ude i verden og arbejdet med at identificere mennesker, der er fundet i massegrave eller ved flystyrt.

“Vi sad på hans flotte kontor med hver en kop kaffe og fik petit fours til”, siger Lotte Petri. Hun lod blikket vandre rundt på antropologens kontor og fik øje på et skrumpehoved, der stod i en glas.

“Jeg spurgte ham, om man egentlig må tage sådan et med hjem og han svarede kort, at man må, hvad man vil”, siger Lotte Petri, der også har talt med drabschefer, retsmedicinere og en tidligere efterretningschef. Samtaler, der i sig selv er inspirerende.

Tilløbet til en bog var miltbrands-truslen. Et andet tilløb kom fra terrortruslen fra højreekstremister. Når tanken popper op og finder fodfæste, så går turen rundt til eksperterne, hun bliver klædt på til at skrive.

Skriver ud fra en tanke

Jakob Melander har ikke brug for en masse research, når han sætter sig på sin skrivebordsstol og begynder at skrive.

“Jeg forestiller mig for eksempel, at en kvinde i Tivoli forsøger at stikke fra en mand, der har en kniv. Det vigtige forIMG_7845 mig er at sætte mig ind i, hvad hun tænker, mærker og føler”, siger Jakob Melander. I lang tid går han og skriver kapitler i sine tanker – og herefter skriver han så ud fra en meget struktureret plan.

“Det er den første gennemskrivning og det tager små tre måneder. Den bliver så redigeret mange gange, inden jeg læser den højt for mig selv og sender den til tryk”, siger han. Når man læser noget, man har skrevet, højt, så finder man fejlene.

“Det er ret spændende at have en hel verden i hovedet og få den ned på papiret”, siger han.

Langt fra hjemmet

Når Lotte Petri skal i gang med at skrive, så stikker hun ud af Hornbæk og til Jylland.

“Jeg skal væk fra opvask og vasketøj og alt det daglige”, siger hun.

“Ligesom Jakob Melander har hun også en køreplan, som hun skal følge under skriveprocessen.

Lotte Petri er vokset op blandt sindssyge. Hendes far var psykiater og var på Sankt Hans, mens Jakob Melanders far var arkæolog. Sjovt nok kan begge hente inspiration fra fædrene.

“Jeg har mødt sindssyge forbrydere og jeg kan også fortælle, at når der er nogen, der bliver belønnet med en flot medalje, så ligger medaljen i en æske, der er lavet af sexforbrydere på Herstedvester”, siger Lotte Petri, der jo har også brugt tid bag tremmer i sit researcharbejde.

Jakob Melander har tit set sin far sidde og læse i en masse bøger Faderen tog notater, mens han læste.. De mange notater blev afsæt til det, som hans far skrev.

Tidens krimierIMG_7846

“I de gode gamle dage gik de gode med lys hat og de onde med sort. Det var så nemt – og der var helte, der kunne og vidste alt”, siger Jakob Melander, der selv sætter sine personer sammen, så de er ganske almindelige mennesker. Altså har de gode og mindre gode sider, hvor en politimand kan have et kaotisk privatliv og en drabsmand kan være det, vi kalder en mænd mand, der for det meste er god ved både kvinder og børn.

Den rendyrkede ondskab findes næppe. Det sker, at omstændighederne gør, at mennesker begår de mest uhyrlige forbrydelser. Sådan har vi det bedst – i de nordiske lande.

Hos Lotte Petri er det samspillet mellem politi og eksperterne, der sættes fokus på.

“Vi har ingen betjente som Sherlock Holmes, der ganske enkelt bare kunne og vidste alt. Vi har eksperter på en lang rækker felter og flere af dem bliver kaldt til, når der sker et gådefuldt drab eller flere”, siger Lotte Petri, der blandt andet har skrevet ud fra truslen fra islamister kort efter Muhammedkrisen og også – efter en samtale med en tidligere PET-chef – har haft fat i truslen fra den yderste højrefløj.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 47)

 

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 57)
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. april 2021 Nordborg, Samfund

Miljøministeren og SF-politikere besøgte Himmark Strand

20. april 2021 Nordborg

Miljøminister Lea Vermelin var sammen med SFerne, Signe Munk og Karina Lorentzen Dehnhardt, mandag på besøg på Himmark Strand for at blive orienteret om Region Syddanmarks indsats mod generationsforureninger, skriver regionsrådsmedlem Jørn Lehmann Petersen til SønderborgNYT. På Himmark Strand er vi klar til at gå i gang med oprydningen. Hvis alt går vel, kan vi […]

Læs mere...