Bogcafé med to vidt forskellige krimiforfattere

4. september 2016 Kultur

Søndag eftermiddag sad tæt på 50 mennesker og lyttede opmærksomt til de to krimiforfattere, Lotte Petri og Jakob Melander, som var gæster i Brecklings Bogcafé på Hotel Comwell.

“Jeg researcher rigtigt meget, inden jeg begynder at skrive. Og jeg har det rigtigt godt med at møde eksperter”, siger Lotte Petri. Hun fortæller, hun har siddet sammen med en antropolog, der har været ude i verden og arbejdet med at identificere mennesker, der er fundet i massegrave eller ved flystyrt.

“Vi sad på hans flotte kontor med hver en kop kaffe og fik petit fours til”, siger Lotte Petri. Hun lod blikket vandre rundt på antropologens kontor og fik øje på et skrumpehoved, der stod i en glas.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg spurgte ham, om man egentlig må tage sådan et med hjem og han svarede kort, at man må, hvad man vil”, siger Lotte Petri, der også har talt med drabschefer, retsmedicinere og en tidligere efterretningschef. Samtaler, der i sig selv er inspirerende.

Tilløbet til en bog var miltbrands-truslen. Et andet tilløb kom fra terrortruslen fra højreekstremister. Når tanken popper op og finder fodfæste, så går turen rundt til eksperterne, hun bliver klædt på til at skrive.

Skriver ud fra en tanke

Artiklen fortsætter under annoncen

Jakob Melander har ikke brug for en masse research, når han sætter sig på sin skrivebordsstol og begynder at skrive.

“Jeg forestiller mig for eksempel, at en kvinde i Tivoli forsøger at stikke fra en mand, der har en kniv. Det vigtige for mig er at sætte mig ind i, hvad hun tænker, mærker og føler”, siger Jakob Melander. I lang tid går han og skriver kapitler i sine tanker – og herefter skriver han så ud fra en meget struktureret plan.

“Det er den første gennemskrivning og det tager små tre måneder. Den bliver så redigeret mange gange, inden jeg læser den højt for mig selv og sender den til tryk”, siger han. Når man læser noget, man har skrevet, højt, så finder man fejlene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er ret spændende at have en hel verden i hovedet og få den ned på papiret”, siger han.

Langt fra hjemmet

Når Lotte Petri skal i gang med at skrive, så stikker hun ud af Hornbæk og til Jylland.

“Jeg skal væk fra opvask og vasketøj og alt det daglige”, siger hun.

“Ligesom Jakob Melander har hun også en køreplan, som hun skal følge under skriveprocessen.

Lotte Petri er vokset op blandt sindssyge. Hendes far var psykiater og var på Sankt Hans, mens Jakob Melanders far var arkæolog. Sjovt nok kan begge hente inspiration fra fædrene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har mødt sindssyge forbrydere og jeg kan også fortælle, at når der er nogen, der bliver belønnet med en flot medalje, så ligger medaljen i en æske, der er lavet af sexforbrydere på Herstedvester”, siger Lotte Petri, der jo har også brugt tid bag tremmer i sit researcharbejde.

Jakob Melander har tit set sin far sidde og læse i en masse bøger Faderen tog notater, mens han læste.. De mange notater blev afsæt til det, som hans far skrev.

Tidens krimier

“I de gode gamle dage gik de gode med lys hat og de onde med sort. Det var så nemt – og der var helte, der kunne og vidste alt”, siger Jakob Melander, der selv sætter sine personer sammen, så de er ganske almindelige mennesker. Altså har de gode og mindre gode sider, hvor en politimand kan have et kaotisk privatliv og en drabsmand kan være det, vi kalder en mænd mand, der for det meste er god ved både kvinder og børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den rendyrkede ondskab findes næppe. Det sker, at omstændighederne gør, at mennesker begår de mest uhyrlige forbrydelser. Sådan har vi det bedst – i de nordiske lande.

Hos Lotte Petri er det samspillet mellem politi og eksperterne, der sættes fokus på.

“Vi har ingen betjente som Sherlock Holmes, der ganske enkelt bare kunne og vidste alt. Vi har eksperter på en lang rækker felter og flere af dem bliver kaldt til, når der sker et gådefuldt drab eller flere”, siger Lotte Petri, der blandt andet har skrevet ud fra truslen fra islamister kort efter Muhammedkrisen og også – efter en samtale med en tidligere PET-chef – har haft fat i truslen fra den yderste højrefløj.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. maj 2022 Kultur, Sønderborg

Den 11. juni marcherer Skyttebrødrene for fuld musik i Perlegade

28. maj 2022 Kultur

Lørdag den 11. juni samles Borgerforeningens skyttebrødre på skydebanen på Kær halvø og efter at have nydt den morgenmad, som Skyttekongen 2021, Freddy Grøndahl, er vært for, så skydes der om titlen Skyttekonge 2022. Klokken cirka 11:10 kommer Skyttebrødrene – fulgt af Green Forest Pipe Band og Sønderborg Garden – marcherende gennem Perlegade, hvor de […]

Læs mere...