Danmarks første byggekoordinator på deltid skal effektivisere på fuld tid

17. juni 2019 Uddannelse

Som om han ikke havde travlt nok, valgte 50-årige Ole H. Graversen at tage en akademiuddannelse i byggekoordination ved siden af jobbet som byggeleder hos STB Byg. Nu er han, som den første i Danmark, dimitteret fra efteruddannelsen, som han har taget på deltid.

Og der er hårdt brug for ham og hans medstuderende, som følger efter.

Der er fuld fart på byggeriet og mange virksomheder i branchen har svært ved at finde medarbejdere nok til de opgaver, kunderne står i kø med. Men i stedet for at rive sig i håret over de medarbejdere, de ikke kan få, kan virksomhederne begynde med at opkvalificere dem, de har.

Artiklen fortsætter under annoncen

For der er masser af muligheder for at effektivisere projekterne og optimere processerne og dermed løse flere opgaver med de samme medarbejdere.

De skal bare klædes på til det.

Det mener souschef, uddannelsesleder og underviser på Erhvervsakademi SydVest, EASV, Mogens Frølich. Han har netop sendt Danmarks første dimittend fra akademiuddannelsen i byggekoordination ud ad døren på EASV i Sønderborg med et 12-tal.

“Rigtig mange steder i branchen kan man udnytte de eksisterende ressourcer langt bedre, end man gør i dag. Der går millarder af kroner og oceaner af tid tabt i dårlig kommunikation og manglende koordinering med leverandører og på tværs af faggrupper”, siger Mogens Frølich, der selv har en årelang erfaring fra byggebranchen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Byggekoordinatorerne kan fungere som bindeled mellem projektlederen og håndværkerne på byggepladsen og mellem de mange forskellige faggrupper. På uddannelsen bliver de opkvalificeret inden for blandt andet økonomi, jura, planlægning, procesoptimering og kommunikation og dermed kan de være med til at udnytte de eksisterende ressourcer i virksomheder og på byggepladserne langt bedre,” tilføjer han.

Den nyslåede byggekoordinator, Ole H. Graversen er enig med Mogens Frølich i, at der er masser af effektiviseringsgevinster at hente i byggeprojekterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man kan tænke anderledes, kommunikere bedre og optimere processerne, når man har forståelse for alle dele og alle parter i et byggeprojekt”, siger han.

Ole Graversen er oprindelig bankuddannet, men skiftede tidligt til byggebranchen, hvor han har arbejdet sig op fra arbejdsmand og senere kloakmester til i dag at være byggeleder hos det landsdækkende byggefirma STB Byg i Vejle. Takket være sin uddannelsesmæssige baggrund har han nu taget efteruddannelsen i byggekoordination på bare to et halvt år og er dermed dimitteret et halvt år før sine medstuderende. Og det vel at mærke samtidig med, at han har passet sit arbejde hos STB Byg i Vejle.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har fået viden og værktøjer til at arbejde på tværs af de forskellige faggrupper i et byggeprojekt, og jeg har fået indblik i nye arbejdsmetoder, for eksempel LEAN,” fortæller han.

Men det er ikke det eneste, han tager med sig fra uddannelsen. Ole Graversen fortæller, at der er opstået et stærkt netværk blandt de studerende.

“Holdet har faktisk også fungeret lidt som en erfa-gruppe, hvor vi har spurgt hinanden til råds og vendt forskellige udfordringer. Det har givet et rigtig godt netværk at være sammen med andre fra byggebranchen.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Deltidsuddannelsen som byggekoordinator tager normalt tre år. Det er også muligt at tage uddannelsen som byggekoordinator på to år, hvis man studerer på fuld tid.

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
26. oktober 2021 Sønderborg, Frivillige

Mette Ingwersen gav Netværkshuset en musik-oplevelse

26. oktober 2021 Sønderborg

Tirsdag eftermiddag skulle Silas Holst have været gæst ved Netværkshusets arrangement Broager Sparekasse Skansen ved et arrangementet er for alle, der har demens inde på livet. Enten ved selv at være ramt af sygdommen eller ved at være pårørende til en, som er det. Silas Holst er – udover at være danser – ambassadør for […]

Læs mere...