Debat: Bedre havvand for pengene

Fra Kegnæs. Foto: Jesper Højmark Esbensen
Fra Kegnæs. Foto: Jesper Højmark Esbensen
7. juni 2024 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Jesper Højmark Esbensen, Konservative i Sønderborg, skriver:

Havvandskvaliteten er elendig, og det er ikke let for en lystfisker at fange en fisk i Sønderborg. Årsagen er, at der er for mange næringsstoffer i vandet. Ifølge forskningen stammer disse næringsstoffer primært fra landbrugsgødning.

Noget af forureningen kommer fra byernes spildevand og i Sønderborg har vi besluttet at bygge et nyt rensningsanlæg. I 2016 var prisen 300 millioner kroner. I dag er den steget til 900 millioner – en tredobling. Så måske er det det forkerte tidspunkt at bygge nyt. SONFOR vil hertil have en buffer på 400 millioner, til fremtidige ekstra lovkrav.

Artiklen fortsætter under annoncen

At mindske udledningen af forurenet vand til havet er et vigtigt mål, men med de stigende omkostninger skal vi revurdere, om det stadig er den bedste indsats. Forskningen peger på landbruget, som den største udleder og EU vil kræve 30 procent af arealerne til vild natur. Derfor kunne en anden løsning være at forlænge levetiden på rensningsanlæggene og i stedet bruge de sparede penge på at købe jord som kan omdannes til vild natur. Det kan måske forbedre vandkvaliteten i havet for de samme penge.

Artiklen fortsætter under annoncen

De 400 millioner kroner som SONFOR til have som buffer, skal vi også stille spørgsmål ved. Hvis der kommer ekstra lovkrav, må der følge penge med fra dem, der stiller kravene. Så det virker ikke rimeligt at SONFOR kan sætte sig på så stort et beløb.

Hos konservative i Sønderborg vil vi have mere vild natur. Det kan passende ske ved kysterne, så de kan virke som en bufferzone for den gødning, der udledes fra landbruget. Det vil give en mere attraktiv natur for turister, og det vil ikke mindst give bedre plads til fiskeri.

Artiklen fortsætter under annoncen

Var det ikke en bedre måde at bruge pengene på?

13. juli 2024 Ringriderfesten, Sønderborg

Se hvad Ringriderfesten har på lørdags-programmet

13. juli 2024 Ringriderfesten

Her kan du se Ringriderfestens lørdagsprogram: 10:15: Forkoncert med Skælskør Marinegarde på Rådhustorvet. 11:00: Koncert på Rådhustorvet med Tveit Union Musikkorps, Members of Scots Guards Assosiation Pipes, Ukraine Pontoon Bridge Orchestra, Sønderborg Garden, Sønderborg Pipes And Drums, Danfoss Orkestret og Ringriderfestens Heroldere. 12:30: Cykelringridning – Check-In 12:30 – 14:00: Rytterkroen Lørdags Special: Spis de sild […]

Læs mere...