Debat: Private pasningsordninger prøver at råbe kommunen op

Arkivfoto
Arkivfoto
22. februar 2023 Sønderborg Skrevet af: Redaktion

Lene Nielsen skriver på vegne af de private pasningsordninger:

Sammenslutningen for Private Pasningsordninger i Sønderborg Kommune kan genkende de problemstillinger de kommunale dagplejere står i. Dog har de private børnepassere aldrig fyringsrunder over hovedet, men problematikken med for fordelingen til vuggestuerne og som nævnt i forældregruppen på Facebook ’Kampen for vores dagplejemødre’ bliver vores forældre privat pasningsordninger også presset.

Så det her er et forsøg på at råbe politikkerne op, og henvise til normal logik med barnet i fokus. Normalt ville kommunen gå langt for at spare penge, men når det drejer sig om vuggestuerne, er man meget beskyttende i Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

2024 træder de nye regler for minimumsnormeringer i kraft. For børn under tre år, skal der være en vuggestuenormering med voksen til tre børn. Når vi i Sønderborg Kommune sender børn i børnehave når de er 2,9 år, vil de fra 2024 normeres som et vuggestuebørn og Sønderborg Kommunes plan er, at de stadigvæk skal i børnehave når de er 2,9 år, men at fra 2024 vil der tildeles vuggestuenormering i børnehaven ind til børnene fylder tre år, siger forvaltningen. Derved skal der skal ansættes flere hænder i børnehaverne for at kunne opretholde normeringen. Mange andre kommuner rundt i det ganske land, vælger eller har valgt, at sætte børnehavealderen op til tre år og beholde dem i pasningsordningerne eller dagplejen. Men det har Sønderborg Kommune ikke!

Artiklen fortsætter under annoncen

I en kommune, der klart foretrækker vuggestuer, kan man godt blive mistænksomme og tro det er for at fylde deres egne vuggestuer, at de ikke ønsker at sætte alderen op til tre år. En kommune der konstant er i fyringsrunder mod de kommunale dagplejere og i det private presser forældrene. Forældrene føler sig presset til at starte barnet i vuggestuerne med trusler om, at ellers får de ikke den ønskede børnehave, og samtidig falder tilskuddet i det private ved 2,9 år.

Det har netop i den sidste tid fyldt meget i nyhederne, hvordan børnehaverne ikke kan skaffe pædagoger – assistenter elle vikarer, men minimumsnormeringen løses ved at ansætte flere i Sønderborg Kommune? Husk i Sønderborg kommune hedder det 80-10-10 ansatte, 80 procent uddannet og 20 procent ikke-uddannede. Hvordan de vil finde alle de ekstra hænder er en gåde.

Artiklen fortsætter under annoncen

I stedet for at lade børnene blive i den kommunale/privat pasningsordning til de bliver tre år, kan man vel godt forstå, vi bliver lidt mistroiske overfor Sønderborg Kommunes hensigter. Hvorfor ønsker kommunen ikke at ændre børnehavealderen. Er det fordi de private/kommunale dagplejeres børn skal fylde vuggestuepladserne ud?

Det mest logisk ville vel være, at man ville spare ved at beholde dem i pasningsordningen/dagplejen. Pladsen skal jo kun forlænges med tre måneder og så gælder barnet som et børnehavebarn i de nye normeringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Politikerne i kommunen har et motto: ’Skift er gift’.

Så lad dog børnene blive i trygge rammer hos de private eller de kommunale børnepassere, måske belægningsprocenten også ville blive højere i den kommunale dagpleje og selvfølgelig skal tilskuddet så fortsætte i det private til og med tre år. Den løsning må være bedre for kommunens økonomi og især langt bedre for barnet.