Debat: Socialdemokrater reagerer på Ellen Trane Nørbys udtalelser om Gråsten

11. august 2022 Gråsten

Borgmester Erik Lauritzen og partifællerne Preben Storm, Charlotte Riis Engelbrecht og Didde Lauritzen skriver:

I den forgangne uge havde Gråsten Avis en større artikel om nu afgående folketingsmedlem for Venstre i Sønderborg Ellen Trane Nørbys situation og hendes sommerferietanker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det blev nu mest til en trist og demotiverende beskrivelse af Gråsten. Mon det var et oplæg til torvedagenes snak med borgerne?

Det var noget af en bredside, der blev sendt imod tidligere byrådsarbejde-og samarbejde.

Desværre er den splittende retorik vi bedst genkender fra Christiansborg på vej til at snige sig ind i Sønderborg byråd anno 2022. Det er trist og det skal ikke blive hverdagen.

At Ellen Trane Nørby ønsker sig ’bredere forlig’ og at ’beslutninger ikke behøver være fostret i Socialdemokratiets baghave’, må vi trække lidt på smilebåndet af. Der er i Byrådet de seneste fire år indgået de bredest mulige budgetforlig hvert eneste år, med samtlige partier i Byrådet. Der har været et minimum af afstemninger i Byrådssalen, og hvis man genser optagelser fra byrådsmøderne, vil man opleve blandt andre Venstre rose både samarbejdet, og budgetforhandlingsprocessen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi er klar over at Ellen Trane Nørby ikke har deltaget i de forhandlinger, men så er det vel også lidt svært at undsige sine partifællers oplevelse af disse forhandlinger.

Vi glæder os over, at også Venstre er indstillet på, at den økonomiske krise som hele landet, ja hele Europa er påvirket af, den skal vi i Sønderborg kommune også tage hånd om i fællesskab. For det er fuldstændigt rigtigt, de budgetter som vi lagde sidste år, de tog ikke højde for de massive ekstraudgifter vi nu ser på baggrund af coronaen, flygtninge fra Ukraine, enorme prisstigninger og ikke mindst en massiv stigning i andelen af børn og voksne som har behov for samfundets hjælp.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som byrådsmedlemmer – valgt i Gråsten-området – bliver vi triste over at læse den kritik der rettes imod forvaltningen i forhold til arbejdet med bystrategien for Gråsten og omegn, den bliver der nemlig i allerhøjeste grad arbejdet for at færdiggøre og den er på trapperne.

Bystrategien vil bygge ovenpå Gråsten Forums mangeårige udviklingsarbejde, der har skabt grundlaget for en by og et område, som allerede nu har gennemgået stor forandring. Den Kongelige Køkkenhave, nye parkeringspladser, den nye Ahlmannsparken, et gennemrenoveret plejecenter, Ulsnæscenteret og det nye flotte sundhedscenter. Snart endelig også en REMA1000 – trods mange benspænd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er samarbejde og kommunale og private investeringer, der driver en positiv udvikling i Gråsten.

Vi vil først og fremmest gerne sige tak til de mange borgere, som har engageret sig i arbejdet med bystrategien for Gråsten og omegn. Det var rigtig dejligt endelig at kunne få holdt de borgermøder, som har været udskudt på grund af restriktioner og som er så afgørende for, at en bystrategi bliver levende med borgernes opbakning og ikke bare ender som et dokument i en skuffe.

For Socialdemokraterne var det vigtigt at der med sidste budgetaftale blev afsat midler til at de unge i Gråsten og omegn kan sætte deres præg på den by de skal leve i og passe godt på. Desuden er det fortsat vores ambition at fastholde de nuværende to kommunale skoletilbud i Gråsten og Rinkenæs.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Rinkenæs arbejdes der på at få lavet et Børneunivers som skal være med til at fremtidssikre den skole og det dagtilbud som er så vigtig i forhold til at fastholde og tiltrækkebørnefamilier.

En vigtig del af bystrategien bliver boligudvikling og udvikling af en spændende bymidte.

For os i Socialdemokratiet, er det vigtigt at den skaber sammenhæng, optimal tilgængelighed og

give mulighed for at fortsætte og udvide de markedsdage, Oldtimerløb og øvrige torvearrangementer som er én af Gråstens styrker. Gråsten har potentialet til fortsat at have et godt detailhandelsliv.

Vi undrer os meget over at Ellen Trane Nørby mener, at den gamle bygningsmasse skal fjernes for at gøre plads til bl.a en dagligvarebutik. Hallo, der er i dag hele to dagligvarebutikker i midtbyen, og hvem er det der skal fjerne bygninger?

Hvor er respekten for de to dagligvarebutikker og ejerne af bygninger i byen?

Igen kan Ellen Trane Nørby måske undskyldes med manglende kendskab til lokalpolitik, men der er altså en misforstået tro på hvad en kommune kan tvinge igennem.

Der er sket en rivende boligudvikling i Gråstenområdet i de forgangne år, men potentialet er langt større og Byrådet er på vej med nye tiltag. Politistationsgrunden venter kun på det rigtige projekt fra en boligforening eller private. Det er besluttet – i enighed – at arbejde på nye udstykninger på Egernvej og mod Tummelsbjerg. Og arbejdet er i gang.

Teglværksgrunden i Egernsund er i privateje så ikke engang Ellen Trane Nørby kan tvinge et projekt i gang. Men forvaltningen står klar til at imødekomme et nyt projekt.

På det lidt længere sigte er Byrådet i gang med en ny kommuneplan, som skal udpege nye potentielle bolig- og erhvervsområder. Kommuneplanen skal udmønte den vision som byrådet netop har godkendt. I øvrigt i en meget bred aftale.

Så vi er nu altså knapt så pessimistiske på udviklingen af Gråsten, som Ellen Trane Nørby, vi tror faktisk på, at vi er rigtig godt på vej og vi ser frem til sammen med borgere, erhvervsdrivende og foreninger at fortsætte Gråsten og omegns gode udvikling.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Erhverv, Sønderborg

Lasse Sønderup er ny chef for Erhverv og Turisme

7. oktober 2022 Erhverv

Lasse Sønderup kan nu slette konstitueret fra visitkortet og det kan han fordi, han er blevet ansat som chef for Erhverv og Turisme i Sønderborg Kommune fra den 1. oktober. Stillingen har for nylig været slået op, og Lasse Sønderup er valgt blandt ansøgerne til jobbet. Lasse Sønderup blev konstitueret chef for Erhverv og Turisme […]

Læs mere...