Debatindlæg: Ole Hansen deler sine tanker om Broagerland 3.0

28. september 2021 Broager

Ole Hansen, Iller, skriver: 

Først et tillykke med, at der på nuværende tidspunkt er politisk opbakning til projektet ’Nye bo- og arbejdsfællesskaber på Broagerland’.

I budgetbemærkningerne til budgettet for 2022 står skrevet  at: Økonomiudvalget har kompetencen, og at det er udvalget meget magtpåliggende  i nærmeste fremtid, at få sat struktur på nye muligheder  for bo- og arbejdsfællesskaber.

Så politisk er projektet sat på plads.

Det ser åbenbar ikke ud som om, at det er nødvendigt med en Behovsanalyse, som Sønderborg kommune ellers har argumenteret for er nødvendigt i forbindelse med andet udviklingsprojekt – det forekommer mig meget mystisk!

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge Ingebeth Clausen blev projektet Broagerland 3.0 født på Folkemødet på Bornholm i 2018, hvor et par repræsentanter for Smøl Bylaug var repræsenteret. På mødet holdt phd. Socialrådgiver – med landsdistrikter som speciale – Hanne Tanvig, et foredrag om Frilandsbyer i landsbyer. Kontakten med ovennævnte blev holdt ved lige og næste skridt var at søge om en pose penge til at følge op på projektet.

Dette lykkedes at få en pose med 500.000 kroner.

I oktober 2019 var Hanne Tanvig så til opfølgningsbesøg og besøget fandt sted på Iller Slot.

Artiklen fortsætter under annoncen

På samme møde var også lektor og forsker fra SDU, Susanne Gretzinger, som gjorde meget ud af at fortælle om det nye begreb ’Socialt Entreprenørskab’, hvor man i dag udvikler initiativer, løsninger og produkter i fællesskab.

Det er Jer – mødedeltagerne – modsat ildsjæle, der kæmper alene og for egne ideer og penge. De taber terræn.

Sønderborg Kommune har i en periode haft to personer tilknyttet projektet plus der er udført trykkeriarbejde omkring projektet.

Undertegnede gætter på, at der på nuværende tidspunkt er brugt en lille million på projektet – en opfølgning på et anlægsregnskabet vil kunne synliggøre det rigtige tal.

Artiklen fortsætter under annoncen

Således som projektet er skruet sammen helt fra start, så er det vel ikke rimeligt at kalde det ’Socialt Entrprenørskab’, i og med det er højt uddannede personer og kommunalt ansatte, der har båret projektet Broagerland 3.0 frem til det stadie, hvor det er i dag.

Det er ikke ’en blomst, der er groet op’ i en baghave i Broager.

Endvidere argumenteres der også for, at projektet Broagerland 3.0 vil støtte en øget befolkningstilvækst i Broager. Det er rigtigt – vel at mærke, som at andre udviklingsprojekter har samme effekt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Næste øvelse for at realisere Broagerland 3.0 er så, at der skal oprettes en Erhvervsfond på 300.000 kroner som skal samles ind blandt beboere i Broager.

Tør man her stille et lille forsigtigt spørgsmål: Projektet Broagerland 3.0 har udgivet en pjece med fine illustrationer af  bo-og arbejdsfællesskaber/mikrovirksomheder. Projektet ligner noget til en pris af ca. 30 – 40 millioner kroner eller hvad?

Har man en forklaring på det?

Og kan bestyrelse finde penge til det?

Og i så fald, hos hvem?

Artiklen fortsætter under annoncen

Og hvordan kan en investor få sin andel ud igen?

Nu kan læseren jo mene og sige om alt det ovenstående skrevne, hvad man vil. Og mange vil sikkert sige: ”Nu er ham Ole Hansen på Illerstrandvej da ved at blive en gammel, sur mand. Kan han da ikke bare passe sig selv.

Og til det kan jeg sige:

’Jo, det kan jeg godt, men jeg kunne ikke få lov, for i det tilfælde, jeg kunne det, havde der stået 21 boliger på Nejsli – med mange flittige beboere, der havde kunne have været en del af kommunens skatteudskrivningsgrundlag’.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
19. oktober 2021 Kultur, Sønderborg

Det Danske Kammerkor synger i Christianskirken

19. oktober 2021 Kultur

Det Danske Kammerkor spiller koncert i Christianskirken lørdag den 30. oktober klokken 15:00. På programmet er musik og tekster om efterår og livets forgængelighed. Naturen går til hvile og vi mennesker har så mange muligheder for at få det bedste ud af det hele, inden også vi må overgive os til ‘livets efterår’. Vi er […]

Læs mere...