Dybbøldagen blev rundet af i Frihedshallen

18. april 2017 GALLERIER Skrevet af: Ole Kæhler

Godt 350 mennesker tog tirsdag aften turen til Idrætshøjskolen i Sønderborg, hvor Frihedshallen var ramme om aftenprogrammet på Dybbøldagen. De gæve landsoldater stod klar og tog imod – og inde i hallen var der gjort klar til taler, kaffebord og Slesvigsk Musikkorps.

“I formiddags var der mange med ved fællesgravene på Dybbøl Banke og der deltog hele 35 faner. Det er med til at skabe ånden, der er omkring 18. april”, siger oberstløjtnant Claus Klaris i sin velkomst.

“Jeg vil gerne sige tak til de jyske landsoldater for deres deltagelse dagen igennem. De giver dagen et historisk vingesus”, siger Claus Klaris videre. Han fik tilføjet, det var herligt også at se børnehavebørn ved formiddagens arrangement.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var i 1921 danskere begyndte at mindes de faldne fra Slaget om Dybbøl med kransenedlæggelse ved fællesgravene.

“En soldat, der dør i krig, skal aldrig blive glemt”, siger Claus Klaris, der selv var blandt dem, der lagde en krans for at mindes soldater, der døde for 153 år siden.

1864 gav danskerne et chok

Kultur- og Kirkeminister Mette Bock var inviteret som hovedtaler ved aftenarrangementet og hun lagde ud med at fortælle, hun kender Dybbøl og Sønderborgområdet rigtigt godt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kultur- og Kirkeminister Mette Bock holdt tale på Dybbøldagen.

“Her i det sønderjyske er man historisk bevidste og vil nogen forstå det med danskhed, så skal de bare tage en tur hertil”, siger Mette Bock, som gerne ser at landets 4. klasser kommer en tur rundt i Danmark i bus, så de lærer deres land og historie at kende.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er jo mærkeligt, når børn kender Paris og Mallorca, men ikke grænselandet”, siger ministeren.

Mette Bock fortæller videre, at nederlaget i 1864 var et chok for danskerne, der pludselig mistede en stor del af landet.

“Og så den rigere del af landet, hvor den næststørste by, Flensborg, ligger og den var jo centrum for rigtigt meget handel”, siger hun.

Hvor smerteligt nederlaget i 1864 end var, så var det også begyndelse på noget nyt.

“Og danskerne jublede igen i 1920, hvor Sønderjylland kom hjem igen”, siger Mette Bock.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Ikke blot i Danmark

I slutningen af ’80erne blev der væltet mure og nye tider stod for døren.

“Der har altid været kriser rundt omkring i verden. Og dem finder vi løsninger på – ganske som vi gjorde det efter 1864. Og jeg håber aldrig, at vi i Danmark ender med at sætte mure op”, siger ministeren.

“Vi skal jo berige – og ikke bekrige hinanden”.

Efter ministertalen trådte Mandskoret frem og sang en række sange og herfter blev der drukket kaffe til roner fra Slesvigsk Musikkorps indtil provst Lorenz P. Christensen gik på talerstolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

23. april 2024 Kultur, Nordborg

Ny bådebro ved Nordborg Roklub skal indvies

23. april 2024 Kultur

Nordborg Roklub indvier en ny bådebro den 25. april, hvorefter klubbens medlemmer igen kan komme på vandet i det smukke farvand omkring Nordals. Det skriver roklubben i en pressemeddelelse. Medlemmerne har arbejdet flittigt med at bygge den nye bådebro til erstatning for den gamle og nedslidte bro fra 1997, og der er lagt flere end […]

Læs mere...