Efterskoleelever svinger leen

6. juni 2016 Augustenborg
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Måske har naboerne i Fynshav lagt mærke til, at græsset på Efterskolen Epos har vokset sig gevaldigt langt her i forået. Det er ikke fordi græsslåmaskinen er gået i stykker, men fordi skolen helt bevidst lader dele af sin græsplæne blive mere vilter i år.

Efterskolen Epos er nemlig kommet med i bevægelsen Vild Med Vilje,  som har medlemmer over hele landet, både i Jylland, på Sjælland og Fyn – og nu også på Als. Man kan være medlem af Vild Med Vilje uanset, om man er en familie med en lille have, eller en virksomhed med store udearealer. Fælles er at man vælger at lade noget af sin græsplæne vokse til en eng for naturens skyld.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ud over at sådan noget langt græs giver bedre vilkår for insekterne, frøerne og snogene, sparer det også en masse arbejde i det daglige for skolens pedeller og frivillige medhjælpere, skriver efterskolen i en pressemeddelelse.

Teenagere griber leen

Tilgengæld skal der knokles igennem i dag, hvor efterskolen udnytter det smukke sommervejr til at introducere downloadeleverne til kunsten at slå med le. Eleverne øver sig i at svinge leerne med det helt rigtige twist med overkroppen – det kræver lidt øvelse. Imens forklarer biologi- og idrætslærer Nina Tofte Hansen hvad pointen er: “Det lange græs her skal helst slås to gange i sommer. Når vi slår det med le, kan vi let fjerne græsset og langsomt få en mindre næringsrig plæne. Ja, det lyder lidt bagvendt, men vi vil gerne have mindre næring, fordi så får vi en plæne, hvor det ikke bare er græsset der fylder det hele, men hvor det bliver til noget, der mere minder om en blomstereng”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter det første kvarter, er eleverne allerede ved at have godt tag i, hvordan man svinger leen. Og nu går det pludselig stærkt: Sving efter sving skærer de sig frem gennem det høje græs i skolens æbleplantage. Det er et fascinerende arbejde, hvor man virkelig kan se, hvor man er kommet til. “Jeg tror alle teenagere burde lave mere af den her slags”, siger Mads mens han sveddryppende arbejder sig gennem græsset. Stefan giver ham ret, det føles godt at komme ud og lave noget fysisk hårdt arbejde: “Jeg tænker ikke på alt muligt andet, mens jeg gør det her”, konstaterer han begejstret.

Artiklen fortsætter under annoncen

En skole med plads til flagermus og frøer

Det er ikke kun eleverne og græsset der får lov til at vokse og udfolde sig på Efterskolen Epos. Som engageret i Vild 40638_1391309191305_1696050_nMed Vilje, forsøger skolen i det hele taget at give mere plads til den vilde natur på sine udendørs-arealer. For nylig er der fx blevet sat en kasse op til flagermus i et af de høje træer, og på længere sigt håber de at finde midlerne til at grave flere vandhuller til de løvfrøer, som holder til på grunden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og så bruger vi selvfølgelig ikke nogle sprøjtegifte”, fortæller Nina Tofte Hansen i en pressemeddelelse.

“Vi bor faktisk lige oven på det lokale vandværks mest sensitive område, så gift bliver der ikke noget af. Det er da det mindste vi kan gøre for naturen –  og vores naboer i Fynshav”.

Man kan løbende følge med i Efterskolen Epos’ tiltag for at gøre deres område vildere med vilje HER.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk