Efterskoleelever viser deres iværksætteridé til værestedet Augustenborg

27. april 2019 Nordborg Skrevet af: Ole Kæhler

Af Klara Ulfeldt Jeppesen, Nordborg Slots Efterskole

En gruppe elever fra Nordborg Slots Efterskole har fredag været til møde på værestedet ”Augustenborg” for at fortælle om deres app ‘Manage’, der skal hjælpe depressive mennesker med at strukturere deres hverdag.

”Drikker I kaffe”, spørger en kvinde de tre elever, mens hun hælder op til de medarbejdere, der sidder samlet rundt om bordet i det lille mødelokale på 1. sal. Malene Gregersen, Pelle Schäfer Domela og Alfred Eskildsen Jepsen er på besøg hos Socialpsykiatriens værested i Augustenborg, hvor skal de præsentere en app, de har opfundet og udviklet til den nationale konkurrence ”Unge forskere”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Afdelingsleder Ulla Rossen byder de tre unge velkommen, mens der bliver dækket op med både termokander med nybrygget kaffe, plastikkrus og en enkelt hjemmebragt drikkedunk eller to. Gruppen tager plads for enden af bordet, og der kommer hurtigt ro på forsamlingen. Eleverne rejser sig op, og Malene begynder præsentationen af dem selv og deres produkt.

”Hej, og tak fordi vi måtte komme i dag”, siger hun og de tre elever præsenterer sig selv og deres baggrund.

”Vi deltager i denne her nationale konkurrence, der hedder Unge Forskere, som kort sagt går ud på, at man skal opfinde noget, der har et indblik i det naturfaglige, og derunder arbejder vi med et koncept, som vi kalder Manage”, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fleksibelt aktivitetsskema

Deres app er et værktøj til psykologer og behandlere, der arbejder med depressionsramte patienter, som enten kan supplere eller helt erstatte det ugeskema med aktiviteter, som patienterne får nu. Om morgenen kan patienten som det første indtaste sit energiniveau på en skala fra 1 til 100. Derefter vil app’en generere et skema for dagen med aktiviteter, herunder både nødvendige som rengøring og indkøb, men også stimulerende som gåture, der passer til energiniveauet.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Manage er en app, der skal hjælpe de deprimerede med hverdagen, og det vi har lagt meget vægt på er, at den skal være brugervenlig, så det ikke er en ekstra ting, der spænder ben for din hverdag”, fortæller Alfred Eskildsen Jepsen.

Efter fremlæggelsen sætter gruppen sig ned igen, og det bliver nu tid til spørgerunden. De ansatte var imponerede over både gruppens produkt og også over den mængde research, der lå bag.

”Vi hopper for at få lov til at stille spørgsmål,” siger Ulla Rossen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Man blev vældig blæst omkuld.” siger en kvindelig medarbejder, da ordstyren giver hende taletid.

Ulla Rossen er også imponeret. Hun mener, at app’en sagtens kan være et godt redskab mellem borgeren og kontaktpersonen. App’en henvender sig ifølge hende også til den yngre generation, der kan have en følelse af, at det nuværende system godt kan minde meget om en skoles fremgangsmåde. Specielt det, at app’en er så dynamisk og kan følge med, når brugerens behov og humør ændrer sig fra dag til dag, vækker stor begejstring.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er efterspurgt. Mange borgere siger, at de ikke kan være i et normalt ugeskema, fordi det ikke er fleksibelt”, fortæller Linda, en af de kvindelige medarbejdere, om hendes erfaringer med de nuværende ugeskemaer.

Det vælter ind med komplimenter fra de andre medarbejdere og der er generelt en positiv stemning og begejstring at spore i luften hos de evt. fremtidige brugere.

App’en testes på skolen

Specielt ordet mindfulness går igen, og medarbejderne er også positive tilhængere af bl.a. de obligatoriske pauser, der er lagt ind i det dynamiske skema i stedet for blot et tomrum, hvor patienten kan føle sig forpligtet til at lave noget produktivt i stedet for at holde pause.

Malene Gregersen forklarer også, at de, ud over den erfaring og feedback de har fået fra både en praktiserende psykolog og andre folk med depression, gerne vil indsamle mere information ved bl.a. at teste app’en hos efterskoleeleverne, da mange af dem har samme dagsskema i forvejen, og det derfor vil gøre forsøget væsentligt lettere og mere overskueligt, men samtidig give en idé om, hvordan app’en ville kunne klare sig i fremtiden.

Test i den virkelige verden

Ulla Rossen har dog et andet forslag:

”Den er nem at afprøve i vores område uden at gå på kompromis med datasikkerheden”, siger hun og tilbyder de unge en mulighed for at teste deres prototype i en rigtig kommune.

”Ellers er der altid Løvens Hule”, siger hun og smiler. Hun ser på klokken og siger, at de nok hellere må slippe de unge, for tiden er gået.

”Tusind tak fordi I ville komme”, siger Ulla Rossen.

Klapsalven begynder og eleverne siger tak.

Under turen tilbage til efterskolen er der stor glæde og optimisme for fremtiden blandt gruppens medlemmer.

”Jeg var nervøs i starten, men så gik det god”, siger Alfred Eskildsen Jepsen.

Alt i alt er gruppen godt tilfreds med dagens udfald.

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...