Efterskolemiddag – Kyllingekød skiftet ud med klimarigtig Pipfri’

1. april 2019 Uddannelse

Reportage af  Mads Vestergaard Hadberg-Rasmussen, Nordborg Slots Efterskole

Det er blevet middagstid på Nordborg Slots Efterskole. Solen skinner, og der breder sig en krydrede duft af karry fra køkkenet. Det er fredag, humøret er højt, og skolens elever snakker løs i spisesalen, mens de venter på at få ”Værsgod” til at gå i buffeten.

Ingen ved, hvad der om lidt vil ske.

William Malmberg skæver over mod køkkenpersonalet, da de kommer ind med dampende fade, som de sætter på buffetbordet midt i spisesalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Øv, jeg troede, vi skulle have byg selv-burger”, udbryder William Malmberg og sukker.

Køkkendamen ringer med klokken, og der bliver helt stille.

”I dag skal vi have kylling i karry, værs’go”, siger hun.

Da det endelig bliver Williams tur til at tage mad, skynder han sig op for at tage en tallerken. Han er godt sulten, kan man se.

William Malmberg sætter tænderne i maden. Hans ansigtsudtryk viser, at han kan lide det.

”Det er en lidt blød kylling, men det smager rigtig godt”, pointerer William efter sin første mundfuld.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad William Malmberg ikke ved, det er, at kødet i retten faktisk ikke er kylling. Kyllingen er blevet skiftet ud med et erstatningsprodukt, som hedder Pipfri.

Pipfri’ har konsistens som kylling, men er et plantebaseret erstatningsprodukt.

En af skolens lærere, Mette Brudvig, ringer med klokken. Hun ser noget hemmelighedsfuld ud ”Det I lige har spist, er ikke kylling. Det er et miljøvenligt erstatningsprodukt”, fortæller hun.

En del elever ser måbende på. Og så bryder snakken løs. Ikke alle har opfattet, hvad der lige er sket.

Artiklen fortsætter under annoncen

William Malmberg spærrer øjnene op. Han smiler. Nu er det gået op for ham.

”Så var det derfor, at kyllingen var lidt blød”, siger han.

”Jeg kunne ikke smage, at det ikke var kylling, fordi der var så meget karry på”, siger William Malmberg.

Hvis det står til ham, så ser han gerne, at der kommer flere kødfrie alternativer i fremtiden.

”Jeg elsker kikærter og bønner, så det vil jeg ikke have noget imod”, slår han fast.

Klimatanker bag eksperimentet

Artiklen fortsætter under annoncen

Eksperimentet var udtænkt og planlagt af en gruppe elever, der har valgt samfundsfag som interessefag.

Fire lokale Rema 1000-butikker, henholdsvis Guderup, Høruphav, Dybbøl og Sønderborg, var gået sammen om at sponsorere 25 kilo Pipfri til dagens eksperiment.

Den CO2-mæssige besparelse på at lave dagens mængde kylling i karry med Pipfri fremfor kyllingekød, svarer til adskillige hundreder kilometers kørsel i en gennemsnitlig familiebil, viser beregninger af tal fra Vidensskab.dk

Artiklen fortsætter under annoncen

”Formålet med eksperimentet var blandt andet at se, om eleverne er villige til at selv at gøre en indsats, når det kommer til at give afkald på noget, de er glade for. De er meget bevidste om klimaets tilstand og har i vores Innovations- og Unge forskerprojekter opfundet produkter og ideer, der skal bidrage til at standse klimaforandringerne. Men her kommer det helt tæt på og gør, at de skal forholde sig til deres vaner, at det var et af hovedformålene for eleverne bag projektet”, fortæller Mette Brudvig.

Efterfølgende skulle eleverne stemme om, hvorvidt de fremadrettet ønsker, at køkkenet skal erstatte kød med et miljøvenligt alternativ en gang om ugen.

Flertallet af eleverne stemte ja.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
16. oktober 2021 Erhverv, Sønderborg

Vandet sejlede ned i apoteket i Borgen

16. oktober 2021 Erhverv

Lørdag middag gik der hul på et rør med vand i apoteket i Borgen og derfor sejlede vandet ned ad en væg og ud over gulvet. “Vi skyndte os at træde væk – og apoteket fortsatte deres kundebetjening fra den ene af kasserne”, siger en kunde til SønderborgNYT. Der blev også ringet efter hjælp, så […]

Læs mere...