Elever fra Statsskolen med i kampen om forskerspirepris på 20.000 kroner

13. juni 2019 Uddannelse

Elever fra Sønderborg Statsskole konkurrerer sammen med udvalgte gymnasieelever fra hele landet om at lave det bedste forskerprojekt og vinde Projekt Forskerspirers pris på kr. 20.000.

Liv fra 2.c undersøger ‘sønderjysk som sprog i den yngre generation’. Hun forklarer i en pressemeddelelse:

“Jeg undrer mig over, hvad der får folk til at tilvælge, eller fravælge dialekt i deres hverdag. Jeg talerf.eks. sønderjysk, men fravælger det i hverdagen, fordi de fleste af mine venner ikke forstår det. Jeg vil undersøge hvilke faktorer, der får unge til at tage et aktivt tilvalg, når det kommer til dialekt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maria fra 2.c, der undersøger ‘placeboeffekten i forhold til søvnkvalitet’, siger:

“Jeg undersøger om man kan manipulere folk til at sove bedre. Mit gæt er, at det kan undersøges ved at sammenligne to grupper – en, der får reel sovemedicin og en, der får placebo-medicin”.

Liv og Maria har netop været på weekendkursus i København i forbindelse med Forskerspirer, der eret projekt, hvor 2.g’ere fra STX, HHX og HTX får mulighed for at gå på opdagelse i forskerverden og lave deres eget forskningsprojekt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi lærte blandt andet om, hvordan man forsker, finder gode kilder og skriverproblemformuleringer – alt sammen relevant for vores nuværende projekt, men også for vores studieretningsprojekt, der er den store skriftlige opgave i 3.g”, siger Liv videre.

Maria supplerer:

“Vi mødte også en masse andre unge fra hele landet, der, ligesom os, har et emne,de utroligt gerne vil undersøge. Igennem gruppearbejde hjalp vi hinanden med at få udviklet vores projektbeskrivelser og det var meget lærerigt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skolen udvikler talenter

“Statsskolen fokuserer på at udvikle talenter. Vi opfordrer elever til at deltage i aktiviteter som f.eks.Forskerspirer, Akademiet for Talentfulde Unge, Geografiolympiade og SkriveCup”, siger rektor Ole Kamp Hansen og fortsætter:

“Det er dejligt at opleve hvordan talentindsatsen tydeligvis giver dygtige elever mulighed for at lære og opleve noget ekstra. Jeg synes, at de meget forskellige emner, som Liv og Maria hver især har valgt, også fortæller en del om Sønderborg Statsskole, nemlig at det er at alment gymnasium, der fagligt set favner bredt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“På den ene side er en elev, Liv, der er optaget af noget så specialiseret som en særlig del af det danske sprog. På den anden side har vi Maria, der graver i naturvidenskaben og ser hvordan kroppen og psyken kan udfordres”.

På Statsskolen kan du netop studere stort set alt fra sprog til naturvidenskab, og også det indimellem.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk