EUC Syd-elever til svendeprøve med deres bæredygtige løsninger

19. oktober 2021 Uddannelse Skrevet af: Redaktion

Forleden var datateknikereleverne fra EUC Syd i Sønderborg til svendeprøve. Dagen før fremviste repræsentanter fra to grupper deres projekter for nogle udvalgte på skolen. De to grupper var repræsenteret af Theis, Søren, Jonas og Jimmy, som i løbet af hele deres skoletid haft bæredygtighed på skoleskemaet, så det faldt dem naturligt at arbejde med grønne løsninger til deres svendeprøve.

Det skriver EUC Syd i en pressemeddelelse.

Det ledte til to spændende projekter. Søren og Theis, som har specialiseret sig inden for infrastruktur, har med deres gruppe arbejdet på et projekt om centraliseret infrastruktur, som vil kunne effektivisere strømforbruget i Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Helt praktisk vil vi samle servere og netværksudstyr, så vi skaber et grønt datacenter, hvor mindre energi går til spilde. Det vil være mere effektivt og miljøvenligt”, siger Theis, understøttet af Søren, som fortæller:

”Vi effektiviserer med vores koncept. Derfor vil vi også gerne se, at gammelt hardware og software bliver genbrugt. Og udrulningen af vores system vil ideelt ske i takt med, at skoler og lignende alligevel udskifter teknologi”.

Den anden gruppe, som Jonas og Jimmy repræsenterede, har speciale i programmering og arbejder med brugen af smarte varmeløsninger. Med den rigtige programmering kan man nemlig styre temperaturen på skoler, så skolerne spilder mindre varme og energi. I deres projekt vil de bruge kameraer og kunstig intelligens til at registrere fravær, samt hvor mange personer der er i et lokale. Ud fra den viden kan et lokale enten tilføres varme eller overskydende varme kan blive brugt i andre lokaler.

Artiklen fortsætter under annoncen

”I hvert lokale skal der være et IOT device, en radiator og et kamera, og mellem alle lokalerne er der rør med faner, som kan transportere den varme luft. Via vores programmering kan varm luft altså for eksempel flyttes fra et tomt lokale til et lokale med personer, hvor der reelt er brug for varmen”, fortæller Jonas.

De udvikler altså en løsning, som vil være både mere miljørigtig og intelligent. ”Kameraerne i klasselokalerne skal selvfølgelig ikke stå tændt hele dagen. Lærerne vil kunne styre, hvornår de er aktive, så de kan bruges til registrering af elevers fravær via ansigtsgenkendelse”, forklarer Jimmy.

Artiklen fortsætter under annoncen

Begge grupper klarede sig godt under deres svendeprøver og gik meget tilfredse derfra.

Tre af de otte lærlinge modtog endda indstilling til Metalindustriens Lærlingepris, som afgøres til september næste år. Elever kan modtage en indstilling til Metalindustriens Lærlingepris, hvis de har udmærket sig fagligt og socialt på skolen og på deres praktikplads. En elev skal derfor have fået 12 til deres svendeprøve og modtage en indstilling fra både skolen og praktikpladsen.