EUC Syd: Kokke og catere klarede svendeprøverne på bedste vis

5. maj 2017 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Svendeprøverne inden for gastronomområdet på EUC Syd afsluttede på fornem vis, hvor både kokkene og caterne hev medaljer hjem.

Inden påskeferie skulle et hold af elleve kokkeelever afslutte deres uddannelse. Fire år på kokkeuddannelsen kulminerede ved den endelige svendeprøve. Da den sidste kokkelev forlod eksamenslokalet kunne man konkludere, at alle elleve elever havde bestået, og at det blev til intet mindre end to guldmedaljer, tre sølvmedaljer og tre bronzemedaljer, skriver EUC Syd i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt andet hev Casper Dahnke Nissen, som har været elev på Hotel Fakkelgaarden, en guldmedalje i hus. Henrik Marcussen fra Color Hotel Skagen kunne bryste sig af både en sølvmedalje og titlen som Klassen Kammerat, som bliver udloddet i samarbejde med 3F.

I samme ombæring skulle catereleverne ligeledes afslutte deres uddannelse med en svendeprøve. Alle bestod, og det blev samtidig til én guldmedalje og én sølvmedalje. Kirsten Sibelus leverede en præstation der var en guldmedalje værdig, og løb også med prisen som Klassens Fighter. Sølvmedaljen gik til Mette Bjerre Knudsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Høje krav til eleverne

Den endelige svendeprøve for både kokkene og caterne sætter eleverne på prøve, og der kræves meget af dem. Selve svendeprøven foregår over to dage, hvor de på dag ét får en bunden opgave med et hovedemne, som fx kan være kød eller fisk. Derefter får de en delvis fri opgave med et bundet emne som kan være dessert, forret eller mellemret. Her skal de ydermere lave råvarebeskrivelser, kalkulation, opskrifter, fremgangsmetoder og til sidst overveje hvilken virksomhedstype, de har fremstillet deres ret til.

Artiklen fortsætter under annoncen

På dag to skal de i køkkenet, hvor caterne har 2½ time og kokkene har 3½ time til deres to retter. Efter den praktiske del skal de således ind til den mundlige eksamen, hvor de skal uddybe opgaverne, og derefter får de deres eksamenskarakter. Alt i alt en hård proces, der skal få eleven til at vise sig fra sin bedste side.

Kvalitet, smag og æstetik

Fælles for anretningerne både for kokkene og caterne er at kvaliteten, smag, tilberedninger og ikke mindst æstetikken er i højsædet, og dette er klare fokuspunkter når der voteres. Der bliver fra EUC Syds side lagt meget vægt på at anretningerne er flotte at se på, at de har smag og at råvarerne der bliver brugt er af høj kvalitet.