Finansloven er på plads med minimumsnormeringer og dyrere cigaretter

2. december 2019 Politik

Efter adskillige uger med langstrakte forhandlinger er det nu officielt: Finanslov for 2020 er på plads.

I den nye finanslovsaftale bliver der blandt andet afsat penge til minimumsnormeringer, opkøb af dårlig landbrugsjord til gavn for den grønne omstilling samt flere penge til psykiatrien.

Minimumsnormeringer

Der indføres minimumsnormeringer, så der i 2025 maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Minimumsnormeringerne skal indføres, ved at området gradvist tilføres flere penge de kommende år, så der ved den fulde indfasning i 2025 afsættes 1,6 milliarder kroner årligt. Den endelige model forhandles på plads i 2020.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bedre psykiatri

Psykiatrien skal styrkes med 600 millioner kroner årligt til flere sengepladser og “en række” initiativer, der skal forbedre forholdene for personer med psykiske lidelser og pyskisk mistrivsel.

Skole og uddannelse

Folkeskolen skal løftes med 275 millioner kroner i 2020 stigende til cirka 800 millioner kroner i 2023. Det skal give kommunerne mulighed for at ansætte flere lærere fra næste år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derudover afskaffes uddannelsesloftet fra 2020.

Det grønne område

Der afsættes penge til udtagning af landbrugsjord, som kan være med til at reducere landbrugets drivhusgasudledning, og der skal laves en skovfond til mere urørt skov.

Der skal også oprettes en fond kaldet “Danmarks Grønne Fremtidsfond”, som skal investere i grønne og bæredygtige projekter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Elbiler til over 400.000 kroner stod til at stige i afgift fra nyt, men det droppes med finansloven. En allerede nedsat kommission skal næste år komme med bud på, hvad der skal ske fra 2021.

Udlændinge

Der skal være gratis danskundervisning til udlændinge, der kommer til Danmark, bedre muligheder for at hente udenlandsk arbejdskraft, og der reserveres penge til at modtage 500 kvoteflygtninge næste år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dyrere cigaretter

Prisen på en pakke cigaretter bliver dyrere. Fra næste år stiger den til 55 kroner fra det nuværende niveau på omkring 40 kroner. Fra 2022 skal de koste 60 kroner.

Diverse

Partierne har også aftalt at videreføre bredbåndspuljen og at annullere omprioriteringsbidraget på kulturområdet.

Finansiering

Finansloven finansieres blandt andet gennem:

Tredobling af afgift på bæreposer og engangsservice.

Skattelettelse af fri telefon aflyses.

Forhøjelse af bo- og arveafgift.

Tinglysningsafgiften forhøjes.

Forhøjelse af afgifterne på væddemål og onlinekasino.

Genindførsel af registreringsafgift på fly.

Afskaffelse af forældrekøbte lejligheder i virksomhedsordningen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Venstre har fordelt byrådsposterne

7. december 2021 KV21

Ovenpå en stor fremgang ved kommunalvalget, har Venstres byrådsgruppe i Sønderborg nu konstitueret sig og fordelt opgaverne forud for den kommende byrådsperiode. ”Vi er et stærkt hold på 11 byrådsmedlemmer, der kommer fra alle dele af kommunen og som for længst har taget arbejdstøjet på. Og nu har vi også konstitueret os og dermed sat […]

Læs mere...