Flyverskolen virker for de elever der har opgivet folkeskolen

14. januar 2020 Uddannelse

I Sønderborg er der fra august oprettet noget, der kaldes for en Flyverskolen og den skal favne unge fra 7. klasse og op – men ikke dem alle. Flyverskolen er for dem, der ikke kan rumme folkeskolen eller andre tilbud.

“Flyverskolen er et tilbud til dem, der ikke passer ind i folkeskolen eller i specialklasserne og værktøjet er at tilbyde individuelle forløb, som tager afsæt i den enkelte elevs interesser”, siger Ole Nordentoft Rasmussen, som er leder i Ungdomsskolen i Sønderborg. Der skabes med andre ord læringslyst og skoleglæde gennem gode relationer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Typisk kommer den unge i praktik i en virksomhed, i en forening eller på et værested, som laver noget, der har den unges interesse.

“Og så kobles der en person på, som står for enkeltmands-undervisningen og også hjælper den unge i gang med et fritidsliv”, siger Ole Nordentoft Rasmussen til SønderborgNYT.

Når Flyverskolen tager afsæt i den unges interesser, så giver tingene pludselig mening – og det åbner for læring.

“Det handler om at lave noget, som den unge synes er godt og så bygge på det”, siger ungdomsskolelederen.

Artiklen fortsætter under annoncen

100 procent fravær

For adskillige år siden lykkedes det tidligere løsgænger i byrådet, Karen Damm, at få Byrådet til at beslutte, der skulle gøres noget for børn, der ikke kom i skole.

“Og i august begyndte unge mennesker, der i en kortere eller længere periode har haft 100 procent fravær i skolen, i Flyverskolen. Nu har de samme unge 100 procent fremmøde – og en del af den gode historie er, at de unge bliver støttet på alle ledder og kanter”, siger Ole Nordentoft Rasmussen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I august startede Flyverskolen op med tre elever – nu er der 20.

“Nogle hart svært ved at være sammen med andre. Det træner vi dem i at blive bedre til. Nogle følges til fritidsaktiviteter en tid og når de er trygge, så møder de op – til f. eks. fodbold – selv. Der er også nogle af Flyverskoleeleverne, der spørger, om de ikke kan gå i skole i Ungecentret, hvor 10. klasserne er”, siger skolelederen.

Han er sikker på, at langt de fleste af de 20 unge mennesker, som er i Flyverskolen, allerhelst bare vil møde i skole, have et fritidsliv – måske med sport – og have gode venner, altså være som ‘alle de andre’.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ingen har lyst til at føle sig udenfor, til ikke at ‘passe ind’ og i Flyverskolen er der ingen, der bliver smidt ud. Vi kan rumme de elever, der er hos os. Vi skaber tryghed og arbejder med relationer”, siger Ole Nordentoft Rasmussen. Han fortæller videre, at det er OK, når en elev ringer til sin kontaktperson en lørdag eftermiddag.

“Vi er der for de unge og de er altid  velkomne til at ringe til deres kontaktperson. Og det er deres forældre også”.

Flyverskolen er ikke det tilbud, der står først i rækken af hjælpemuligheder i den kommunale værktøjskasse – og de unge kobles først sammen med de ansatte i Flyverskolen, når der er prøvet andre muligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tålmodigheden trænes

Det er meget vigtigt, at unge mennesker lærer at udsætte deres behov. Der kan være en elev i Flyverskolen, der helst vil stoppe med regneopgaverne og i stedet gå ud og for eksempel skrue på biler i et bilværksted, hvor han eller hun er i praktik.

“Så det er vigtigt, den unge lærer at udsætte sit behov, så der først bliver skruet på biler, når regneopgaverne er klaret”, siger Ole Nordentoft Rasmussen.

“Hvis en af vores elever spørger, om hun må få et æble, så er svaret altid: Ja, om ti minutter”.

Ole Nordentoft Rasmussen glæder sig over, det går rigtigt godt for Flyverskoleeleverne og der er gode chancer for, at de får lært det, der skal til, så de også får gode liv.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. maj 2022 Nordborg, Frivillige

Nordborg Golfklub lægger græs til Knæk Cancer-golf

22. maj 2022 Nordborg

Søndag bliver der spillet Knæk Cancer-golf på golfbanen i Nordborg og det er Axel Nielsen og Brian Jørgensen, der har sat scenen og sikret et væld af flotte sponsorpræmier til den auktion, der følger i kølvandet på turen rundt til de 18 huller. Som et lille krydderi på dagen, så var tidligere træner for SønderjyskEs […]

Læs mere...