Første friskole på Als på vej til en Verdensmål-certificering

30. september 2020 Augustenborg
Midtals Friskole er med i netværket 2030-Skoler
Midtals Friskole er med i netværket 2030-Skoler

I løbet af efteråret bliver Midtals Friskole i Helved den første grund- og friskole på Als med en verdensmålscertificering.

Midtals Friskole, som er en Grundtvig-Koldsk friskole, er nu også del af 2030-netværket, der har som sit formål at gøre verdensmålene til en naturlig del af skolens undervisning, drift og ånd.

På Midtals Friskole ser forældre- og lærergruppen det som en enestående chance for at få fokus på det bidrag der allerede ydes til vores fælles fremtid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver Midtals Friskole i en pressemeddelelse.

”I virkeligheden kan man sige, at børnene gennem deres tid på Midtals Friskole har været en del af et socialt bæredygtighedsprojekt siden skolens opstart for 41 år siden,” fortæller næstformand Marie-Louise Risgaard, som selv er tidligere elev på skolen og hvis forældre var blandt initiativtagerne da Midtals Friskole blev grundlagt.

”Social bæredygtighed bliver der ikke talt så meget om endnu. Men med udviklingen af FNs 17 verdensmål er der kommet mere fokus på social bæredygtighed og det er noget vi er rigtig gode til på Midtals Friskole. Vi har arbejdet med social bæredygtighed siden før Brundtland rapporten kom ud i 1987”, supplerer skoleleder Hanne Larsen.

Social bæredygtighed handler om at skabe en helhedsorienteret og dynamisk balance imellem systemer og mennesker.

På den måde kan man skabe det bedste udgangspunkt for et bæredygtigt samfund. Det kan for eksempel være bæredygtig pædagogik, der sætter fokus på at skabe mening og videreudvikle kompetencer – elevernes egne talenter og evner.

Det kan være inklusion, tryghed og diversitet. Eller relationer i fællesskaber, hvor fokus er på at skabe en kultur med gensidighed, meningsdannelse, fælles engagement og fælles virksomhed.

Et tredje eksempel kan være bæredygtige udviklingsprocesser, hvor alle involverede parter er deltagende fra det besluttende til udførende niveau.

Med andre ord – ord der kan genkendes fra hverdagen på Midtals Friskole: Gruppearbejde, familiegrupper, ansvar, omsorg, tværfaglighed, faglig fordybelse og fornøjelsen ved alt det berigende som forskellighed kan bringe med sig.

På Midtals Friskole har undervisning om de 17 verdensmål allerede været på skemaet nogle år.

Næste skridt er nu at udarbejde en fokuseret handleplan i samarbejde med 2030-Skoler, så friskolen ikke udelukkende inkluderer bæredygtighed i undervisningen, men også i hverdagen på skolen og i vedligeholdet af skolens bygningsmasse.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk