Foredrag: Afhopperne – fra holocaust til fanger bag jerntæppet

Jesper Clemmensen. Pressefoto
Jesper Clemmensen. Pressefoto
12. august 2021 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

På Forsamlingsgården Sundeved kan du onsdag 18. august klokken 19 høre Jesper Clemmensen om bogen ‘Afhopperne’, som er en dokumentarisk beretning, om to jødiske familiers liv og skæbne under nazismen, hvor de overlevede Auschwitz, for bagefter at blive fanget bag jerntæppet i Tjekkoslovakiet og til sidst undslippe kommunismen via Danmark.

Beretningen starter søndag 24. juli 1960, hvor Jan Rocek sammen med sin kone, to små drenge og svigermor hoppede over bord fra den østtyske færge ”Seebad Ahlbeck” og ned i vandet i Gedser Havn, hvorefter de blev reddet i land, skriver biblioteket i

Artiklen fortsætter under annoncen

Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa.

‘Afhopperne’ er den utrolige historie om at overleve nazisternes uhyrligheder i udryddelseslejren Auschwitz, blive fanget bag Jerntæppet i Prag for til sidst at undslippe kommunismen via Danmark. Her kom de to familier kun i land, fordi heltemodige danskere forhindrede det østtyske mandskab i at stoppe familiernes flugt. Senere kunne familierne immigrere til Amerika med hjælp fra ingen ringere end Niels Bohr, som havde engageret sig i deres sag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jesper Clemmensen fortæller på baggrund af sin bog en storslået fortælling om at gennemleve totalitære regimer, se det meste af sin familie blive udslettet og selv søge friheden med en dristig og hårrejsende flugt fra Prag og op gennem Østtyskland.

Bogen er blevet til gennem interviews med hovedpersonerne dengang – blandt andre Jan Rocek, der stadig lever – og et omfangsrigt arkivarbejde i Danmark, USA, Tyskland og flere østeuropæiske lande.

Jesper Clemmensen er journalist og forfatter og har skrevet en række bøger om den kolde krig og DDR.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det koster 100 kroner – inklusiv kaffe og kage – at deltage og billet kan købes på bibliotekerne.