Forskningens døgn kom godt i gang

25. april 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Omkring 200 elever, halvdelen fra HTX og resten fra andre gymnasieklasser samt Produktionshøjskolen var mødt frem på EUC Syd til videnskabsfestivalens første foredrag, der handlede om vores drikkevand. En håndfuld øvrige borgere var også mødt op, for at blive klogere på emnet, der berører os alle.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Alt liv på jorden er afhængigt af vand, og selvom vi lever på den blå planet, er vores adgang til rent drikkevand ikke uendelig., fortalte foredragsholder kemiingeniør og ph.d.-studerende Henrik Tækker Madsen. Han forsker til dagligt i hvordan vi kan blive bedre til at genbruge vores spildevand, som han i øvrigt mener, vi i stedet bør omtale som ”brugt vand”.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Gymnasieelever kan jo godt lide øl – men hvor mange liter vand tror I der skal til at producere 1 liter øl?

Artiklen fortsætter under annoncen

En overrasket mumlen fra salen bredte sig, da Henrik Tækker Madsen afslørede, at der skal 300 liter vand til 1 liter øl. Til sammenligning skal der bruges 1000 liter vand til at producere 1 liter mælk – fra kalven fødes, vokser op og spiser og drikker, elektricitet til malkning og køling, forarbejdning på mejeriet osv. Der skal hele 15.000 liter vand til før vi har 1 kilo oksesteg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mathias Pilegaard var blandt publikum, og han blev rigtig fanget af emnet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det overraskede mig, hvor meget vand vi faktisk bruger, og at vi ikke tænker mere over det. Det var nogle gode løsninger og et rigtig godt projekt, der blev præsenteret, og jeg kan ikke lade være med at tænke, hvorfor der ikke er nogen, der har tænkt på det noget før, siger Mathias Pilegaard, der går i 1.g på pre-IB (International Degree) på EUC Syd.

Alle forskere, der deltager i Forskningens Døgn, gør det på frivillig basis.

– Det er en god mulighed for at få forskningen udbredt, og jeg ser det som min pligt at dele den viden, som vi alle sammen betaler til via skatten. Og så er det en god anledning til at træde et skridt tilbage og huske på hvorfor det egentlig er jeg arbejder med det, jeg gør – nemlig til gavn for os alle sammen, fortæller Henrik Tækker Madsen.

Forskningens Døgn fortsætter med tilbud om en række gratis foredrag frem til og med lørdag.

Se hele programmet her

19. juni 2024 Uncategorized

Rema 1000 på Nørrekobbel vil bygge til

19. juni 2024 Uncategorized

Rema 1000 på Nørrekobbel vil gerne udvide og det kræver mere plads. “Derfor har de søgt om at købe mere jord af kommunen og vi sætter derfor et areal til salg, som de har har mulighed for at byde på”, siger borgmester Erik Lauritzen efter Økonomiudvalgets møde i dag, onsdag. “Der er en legeplads og […]

Læs mere...