FV19: DF-kandidat skriver om ‘klima-bøffen’

30. april 2019 FV19

Torbjørn Fristed, kandidat for Dansk Folkeparti, skriver:

Klimadebatten er heldigvis blevet alles debat, og de fleste har en holdning til klimadebatten og en mening om, hvordan vi nu bedst skåner klimaet for en masse skadelig Co2-udledninng.

Og det er vigtigt at vi tager klimaforandringerne alvorligt, og alvoren er ikke til at tage fejl af, når vi ser isen smelte i det polare, og stadig flere og større område forsvinder i naturbrande pga.

Artiklen fortsætter under annoncen

tørke.

Heldigvis er de fleste af os enige om at der skal sættes ind for at stoppe opvarmningen, og det skal være nu. Der er mange gode forslag til hvordan vi håndterer det, men som jeg ser det, så er spørgsmålet om at reducere kødforbruget med en ugentlig kødløs dag, eller at springe en flyvetur til sit ferieparadis ikke nok.

Skal vi sætte ind mod belastningen fra for eksempel oksekød, så skal vi kigge på den samlede Co2-belastning, og hvis vi kollektivt besluttede udelukkende at købe dansk.

Ja så gjorde vi ikke kun det danske landbrug en stor tjeneste, nej vi ville også skåne klimaet for en massiv Co2-udledning.

Det er mig en gåde, hvordan køledisken i supermarkedet kan bugne af oksekød fra f.eks. Uruguay der tilmed er billigere end dansk.

Tænk på hvor meget dieselos der er blæst ud i atmosfæren under den lange skibstransport tværs Atlanten.

Er det nødvendigt, når dansk produceret oksekød er mindst lige så godt, og utvivlsomt produceret under væsentlig større hensyn til dyrevelfærd, effektivitet og miljøomsorg.

Krydstogtskibe forurener mere end fly

Flyveturen er også en synder der udleder meget Co2, men moderne fly er designet med henblik på størst mulig effektivitet pr liter brændstof, og de meget populære krydstogtskibe udleder mere pr km end fly, og er det mener jeg man bør tage med i overvejelsen, hvis man sætter plusser og minusser op.

Men selvfølgelig ER der en belastning fra både oksekød, fly og krydstogtskibe, og alt tæller i regnskabet i større eller mindre grad, og jeg synes det er fint vi alle tænker over hvad vi gør og kan gøre.

Men jeg mener vi mangler at give fokus til et område hvor vi kan spare rigtigt stort på energiforbruget, nemlig i vores private hjem.

Vores varmeforbrug

Vi bruger alt for meget energi på at opvarme når vi ikke er hjemme, om natten og på at opvarme ens i alle rum.

Vi kan spare utroligt meget energi ved at kombinere miljøvenlige varmepumper og lign. med intelligent opvarmning, så vi har varme på når vi har brug for det.

Behovet er ikke det samme for eks. pensionister eller hjemmegående, som det er for familier, hvor der ingen er hjemme mellem 7:30 og 16:00.

En anden fordel ved en intelligent opvarmning af vores boliger er, at opvarmningen er at opvarmningen kan reguleres på baggrund af vejrdata, så man eks. i stormvejr automatisk har det lidt varmere i vestvendte rum end i østvendte.

Hvis varmen til vores boliger så endda kom fra overskudsvarme fra industri og supermarkeder, så var der dobbeltgevinst, både for klimaet og for privatøkonomien.

Grøn omstilling er ikke alene et spørgsmål om at spise grønt, rejse vindmøller og gå i genbrugstøj, men i høj grad også om at anvende vores energi bedre,

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk