FV19: Valgplakater gør en forskel for den enkelte politiker

11. maj 2019 FV19

Så skal vi til det igen.

Stålsatte blikke og skarpe budskaber hængende i byernes lygtepæle og langs landevejen.

Danmarks største trykkeri, LaserTryk.dk, oplyser i en pressemeddelelse, at de i år har produceret et historisk højt antal valgplakater, flyers og andet personligt brandingmateriale.

Ifølge koncerndirektør, Anders Grønborg, er alene leveringen af valgplakater steget med 15 procent i forhold til Folketingsvalget 2015.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet kan den rekordstore bestilling hænge sammen med en påvist effekt ved brugen af valgplakater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Valgplakaterne flytter stemmer, men det er indenfor de enkelte partier. Men man kan jo også sige, at den største valgkamp for politikerne er den interne i partiet, fordi omkring halvdelen af danskerne stemmer personligt”, siger Kasper Møller Hansen.

Efter folketingsvalget i 2015 undersøgte han politikernes kampagneredskaber sammen med professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet. De fandt blandt andet frem til, at brugen af valgplakater var med til at øge den gennemsnitlige kandidats stemmeandel med op til seks procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra parti til person

Bag den første valgplakat fra 1918 stod Socialdemokratiet med sloganet ‘Giv slægternes mødre lysere kaa’r. Dengang var afsenderen partiet og ikke kandidaterne selv, og målgruppen var ganske bred – nemlig alle danske kvinder, der havde fået stemmeret i 1915.

Det var først i 1960, at portrætterne begyndte at fylde på valgplakaterne. Det hang sammen med, at partierne begyndte at opstille kandidaterne sideordnet, så det personlige stemmetal blev afgørende for, hvem der blev valgt.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
5. december 2021 Sønderborg, Frivillige

Damefrokostens flytning til Skansen falder ikke i god jord hos alle

5. december 2021 Sønderborg

Bandet Top Seven og en længere række mennesker har skrevet kommentarer på SønderborgNYTs Facebookside, hvor de fortæller, at de slet ikke kan forestille sig Damefrokosten, når den flyttes til Skansen. “Hvor er det ærgerligt, at de vil lave noget om som har været en succes i så mange år. Men der bliver ingen damefrokost – […]

Læs mere...