Hattedamerne støttede lokale – sendte penge til Kollund

19. februar 2015 REGIONALT

Julemærkehjemmet ligger i den lille by Kollund, som er en del af Aabenraa Kommune.

Julemærkehjemmet i Kollund hjælper børn fra Sønderborg, når selvværdet går helt i bund.

Julemærkehjemmet i Kollund hjælper børn fra Sønderborg, når selvværdet går helt i bund.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og her er flere børn fra Sønderborg end der er fra vores hjemkommune”, siger forstander Vibeke Sørensen til SønderborgNyt. Om Julemærkehjemmet ligger i den ene eller den anden kommune, er stort set uden betydning.

“Julemærkehjem får ikke penge fra kommuner, regionen eller staten”, siger Vibeke Sørensen, der fornylig har fået 2000 kroner fra Hattedamerne i Sønderborg.

“Det koster 64 millioner kroner om året at julemærkehjemmene hjælper 750 drenge og piger, der har det skidt og vi har ikke et Team Rynkeby, der samler millioner ind til os”, siger Vibeke Sørensen, som bestemt er glad for pengene fra Hattedamerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi lever af de mange små bække. Hovedindtægten på mellem 15 og 17 millioner kommer fra salg af julemærker og et ark koster 65 kroner”, siger hun. Hun fortæller, der er rigtigt mange fonde, organisationer, foreninger og private, der sender penge.

Gratis hjælp til børn

64 millioner private kroner holder julemærkehjemmene i gang i et år.

64 millioner private kroner holder julemærkehjemmene i gang i et år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når en skoledreng fra Sønderborg får tilbudt et ophold på Julemærkehjemmet, så skal hverken Sønderborg Kommune eller drengens forældre betale noget som helst. Målgruppen er ikke overvægtige, men børn, der ikke trives hjemme eller i skolen.

“At nogle af børnene så er overvægtige, det er blot en problemstilling mere”, siger Vibeke Sørensen. Det er vigtigt for hende lige at få sagt:

“Jeg er dødtræt af at høre, at de overvægtige børn bare skal holde op med cola og chips. Børnene har det trist, føler sig udenfor og er ensomme. Det er dét, som det handler om”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vibeke Sørensen arbejder hårdt på at få alle i Region Syddanmark til at tænke på, at når der snakkes om Julemærkehjemmet i Kollund, så er det dér, hvor børn fra deres egen by kommer hen, når de får ondt i livskvaliteten.

“Det betyder jo, at foreninger i f. eks Nyborg eller Fynshav støtter lokalt, når de sender penge til os i Kollund”, siger hun.

I gamle dage

Dengang julemærkehjemmene så dagens lys, blev der ikke tænkt på børns vægt.

“Det handlede om at hjælpe børn med tuberkulose”, siger Vibeke Sørensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det får hende til at tænke på en ældre mand, der fik et ophold i Kollund i 1942.images

“Han sender 500 kroner hvert år, fordi der skal være råd til nogle bøger”, siger hun. Forklaringen på det med bøger er, at når luftalarmen lød i ’42, så kom alle i kælderen, hvor der så blev læst højt.

“Manden er lige blevet 80 år og i stedet for at hans gæster købte ting til ham, så bad han dem give penge til os”, siger Vibeke Sørensen.

Og den 80-åriges fødselsdagspenge er – sammen med Hattedamernes gave – et par af de mange små bække, der sikrer, at børn, som har det virkeligt svært, kan få hjælp.

Fakta

Set over de sidste 10 år er omsætningen af solgte julemærker faldet med 9 mio. fra 26 til 17.

Til gengæld er udgifterne til den daglige drift steget.

Et barns ventetid på et ophold: Op til 13 måneder.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. juli 2021 112, Sønderborg

Beredskabsmeddelelse: Nu kommer der ikke længere sundhedsskadelig røg fra branden

29. juli 2021 112

Branden på Omnicon er nu under kontrol og udvikler ikke længere sundhedsskadelig røg. Derfor ophæves den tidligere varsling. Det skriver Politiet i en Beredskabsmeddelelse. Personer i det berørte område kan igen gå uden for. Der opfordres til, hvis det er muligt, at viderebringe denne meddelelse til andre personer i området. Hvis man har indåndet røg […]

Læs mere...