Haver til Mars – et specialklasseprojekt – bliver rost af Elon Musk fra SpaceX

22. juni 2022 Uddannelse
Klassen, der har lavet Haver til Mars.
Klassen, der har lavet Haver til Mars.

Specialklasseeleverne på Hørup Centralskole har lavet nogle haver, som kan fungere på Mars. Det fortæller lærer Dennis Kinastovski til SønderborgNYT.

“Og det har været ret sjovt at arbejde med, fordi vi legede med microbit”, siger Malte, der er elev. Og det er ikke alene specialklasseeleverne og deres forældre, der kender til det spændende projekt.

“Det gør SpaceX også. Vi fik en mail fra Elon Musk, som fortalte, han synes, det er et spændende projekt, vi har gang i og han skrev, vi bare skal klø på”, siger Dennis Kinastowski og tilføjer, at specialklassen i Hørup er den eneste klasse i verden, som arbejdet på projektet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det hele begyndte med, at der blev arbejdet med Verdensmålene og flere hold på skolen ik i gang med Haver til Maver.

“Vi ville hellere arbejde med haver til mars og det gik vi så i gang med. Det er en opgave, der involverer stort set alle fag”, siger Dennis Kinastowski.

Han fortæller, at hvis vi skal rejse til Mars, så tager alene rejsen to år – og det er jo ikke sådan lige at have en madpakke med til turen og opholdet. Derimod er der en fordel at kunne dyrke sin egen mad.

“Og her i klassen tog vi kerner ud af tomater, tørrede og såede dem. Ved hjælp af sølvpapir kunne fik sikre, at planerne fik ekstra meget lys og planterne gror fint”, siger læreren. Skal der dyrkes planter på Mars, så skal der grow-lys med.

Artiklen fortsætter under annoncen

Uanset om planter står i et drivhus, en have, på Mars eller i et klasseværelse, så skal de have vand.

“Og specialklasseleverne, der går i 2. og 3. klasse har programmeret microbit, så de automatisk tjekker plantejordens fugtighed og tænder vandet, når der mangler”.

Eleverne synes, det er sjovt, når de oplever, at det, som de lærer, kan bruges til noget. Og de har også lavet deres egne salt- og sukkerkrystaller, de dyrker både tomater og kartofler i klassen. Der er også været tid til at lave en vulkan og til selv at lave citronvand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her kan du læse meget mere om Haver til Mars og andre af klassens spændende projekter.

Du kan SE BILLEDER HER.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
30. juni 2022 Samfund, Sønderborg

Autocampere får nye p-pladser – det skal få dem væk fra Slotskajen

30. juni 2022 Samfund

Politikerne i Teknik-, By- og Boligudvalget har tilbage i februar udpeget tre områder, som i en forsøgsperiode skal fungere som P-plads for autocampere og trække autocamperne væk fra Slotskajen. “Forvaltningen har fundet otte områder og vi valgte de tre af dem”, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann til SønderborgNYT. Hun fortæller, at det vigtige er, at pladserne […]

Læs mere...