Hele Sønderborg inviteres til Aaben Havn i Aabenraa Havn

4. september 2023 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg, Flensborg og Aabenraa har fælles aftale om deres havne, hvor Sønderborg byder på den flotte havnepromenade, Flensborg på kultur og Aabenraa på erhverv ved havnen – og derfor er ikke bare Aabenraas borgere, men også Sønderborgs borgere og resten af Sønderjylland er inviteret med til Aaben Havn. Alt efter vejret forventer Aabenraa Havn, at mellem 3.000 og 5.000 gæster vil deltage. Langt det meste af eventen er gratis og pengepungen skal kun findes frem ved madboderne eller hvis man vil en tur op i helikopteren eller en tur på vandet med rib-båd eller træskibe.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er enormt vigtigt for både havnen og havnens kunder, at alle skal kunne være med. Aabenraa Havn er en offentlig ejet kommerciel virksomhed, der på den måde tilhører os alle. Men selvom havnen er offentlig ejet, koster den ikke borgerne en krone, og det gør Aaben Havn heller ikke. Det skyldes, at havnen er 100 procent selvfinansierende”, forklarer havnens direktør Henrik Thykjær.

Når Aabenraa Havn og havnens kunder fredag den 8. september inviterer til Aaben Havn, er det det største offentlige arrangement i havnens 766-årige historie. Interessen for arrangementet er massiv – og flere Sønderborg-virksomheder er også på plads på nabokommunens havn – og Sønderborgs borgmester skal også deltage.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er helt overvældede af den enorme interesse. Her med en lille uge endnu har flere end 6.000 personer reageret positivt på invitationen på de sociale medier, og vi får simpelthen så mange positive tilkendegivelser. Vejret ser også ud til at være med os. Så vi er slet ikke i tvivl om, at det bliver en helt særlig dag på havnen”, siger havnedirektør Henrik Thykjær i en pressemeddelelse.

Havnens medarbejdere og erhvervskunder har gennem sommeren haft travlt med at få arrangementet på plads.

Artiklen fortsætter under annoncen

”At arrangere et så stort event er ikke noget hverken vi eller vores kunder normalt beskæftiger os med, men det har været en virkelig fed oplevelse. Vi er alle kommet til at se på havnen fra helt nye vinkler, og det har været en rigtig god proces med masser af aha-oplevelser, når vi har skullet forholde os til, hvordan vi bedst kan give borgerne indblik i havnens hverdag, og hvor vigtig havnen er for hele Sønderjylland”, siger Henrik Thykjær.

Erhvervskonference og udstillinger sætter fokus på Sønderjylands vigtigeste havn

Artiklen fortsætter under annoncen

Når Aaben Havn slår dørene op kl. 12, bliver det muligt at møde havnens mange kunder og samarbejdspartnere. I alt står flere end 40 forskellige virksomheder, foreninger og organisationer klar med udstillinger og indblik.

F.eks. kan man komme indenfor i Ewers’ fabrik, se den enorme blokvogn, som Rafn bruger til transport af vindmøllekomponenter, og komme ombord på Aabenraa Trosseføres trossebåde Julle og Tulle.

Mange virksomheder har produktprøver med, så publikum kan se og mærke, hvad det er for en slags gods, der typisk går over kaj i Aabenraa. F.eks. viser E. Krag, hvordan sand, granitskærver og vejsalt kommer fra skib til at ligge i en pose i byggemarkedet, og Rimeco viser, hvordan de forvandler kabelskrot til nye råvare, der igen kan indgå i produktion af nye produkter. Nature Energy gør det muligt at prøve kræfter med kran og sugeslange, imens Biofuel Technology gør alle interesserede klogere på biogas-processen m.m.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kl. 13-15 er der erhvervskonference på havnen, hvor beslutningstagere, eksperter, brancheforeninger og virksomheder debatterer Syddanmarks kritiske infrastruktur til lands, til vands og i luften – og de muligheder og trusler, den står over for. Debatten kan overværes af alle.

”Aabenraa Havn spiller en afgørende rolle for virksomheder, arbejdspladser og udvikling i hele Sønderjylland. Særligt sektorer som landbruget og bygge- og anlægsbranchen er helt afhængige af, at vi også i fremtiden har en erhvervshavn i Sønderjylland”, forklarer Henrik Thykjær.

”På samme måde er havnen en forudsætning for Sønderjyllands grønne omstilling, både fordi søvejen er den grønneste transportform, og fordi transport af de enorme vindmøllekomponenter til bl.a. havvindmølleparkerne sker via havnene. Så derfor er der god grund til at stille skarpt på, hvordan vi bedst kan sikre de mest optimale udviklingsrammer for vores kritiske infrastruktur”.

Konferencen indledes med tre korte indlæg fra Institut for Fremtidsforskning, Udviklingsråd Sønderjylland og Danske Havne. Bagefter er der paneldebat. I panelet sidder Jakob Svane, der seniorchefkonsultent i Dansk Industri, Aabenraas borgmester Jan Riber Jakobsen, Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, direktør for Padborg Transportcenter Jesper Schimann samt Michael Lundgaard Thomsen, der er direktør for Aalborg Portland.

Program for Festivalpladsen

Mød virksomhederne på og omkring havnen mellem 12 og 17.

Tag på skattejagt

Hop en tur i sandkassen

Oplev de store maskiner på havnen

Kom med på en guidet bustur på Aabenraa og Ensted Havn kl. 12:30, 13:30, 14:30 og 15:30 fra Søndre Havnevej

Smag på sønderjyske lækkerier i oasen med en række af lokale restauratørers madboder

Flyv med helikopter fra Sønderjyllandskajen og se havnen, byen og fjorden fra oven – mod betaling

Reese Marin

Kl. 12:00 – 17:00:

Ta’ en hurtig tur på vandet med RIB båden – mod betaling.

Se de flotte både

Hør om lodsbåden fra DanPilot

Mød trosseførerne fra Aabenraa Trosseføring

Gammelhavn

Kl. 12:00 – 17:00:

Kom ombord på Søværnets patruljefartøj FREJA

Sejl en tur på fjorden med de smukke træskibe EBBA AAEN og MIK PEDERSEN, som sejler hver halve time fra 12.30 – 16.00 – mod betaling

Oplev de smukke modelbåde fra Aabenraa Sejl Club

Tippiteltene og Lille scene

Kl. 13:00 – 15:00

Erhvervsarrangement: Fremtidens infrastruktur i Syddanmark

Oplæg fra Udviklingsråd Sønderjylland, Danske Havne & Havnepartnerskabet og Institut for Fremtidsforskning

Paneldebat m. Jakob Svane, seniorchefkonsultent, Dansk Industri, Jan Riber Jakobsen, borgmester i Aabenraa, Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg, Jesper Schimann Hansen, direktør i Padborg Transportcenter, og Michael Lundgaard Thomsen, direktør i Aalborg Portland.

Store scene

Kl. 15:30

Børneunderholdning for børn og barnlige sjæle

DJ Jonas Bonnerup skaber stemning fra kl. 15

Onkel Reje fra Ramasjang med sit Skide Skøre Gameshow

Kl. 17.00:

Vær med til at døbe Aabenraa Havns tre kraner v. kunstprojektet Performing Landscapes – Havnens Stemmer

Kl. 18:30 – 23:45

En hel aften med tre af Danmarks store musiknavne

18:30: Folkeklubben

20:30: Blæst

22:30: Magtens Korridorer

Kl. 23:45: Tak for i dag

Dem kan du møde på havnen: AG Electric, Arwos, Biofuel Technology, Danpilot, Danske Havne og Shipping, DLG, E. Krag Råstoffer herunder Faxe Kalk og Viking Bioenergi, European Energy, Ewers, Historisk Samfund for Sønderjylland, HLT Service, Jes P. Jessen, Meldgaard, Museum Sønderjylland, Nature Energy, Padborg Transportcenter, Reese Marine, Rimeco, SDK herunder Petersen Tegl og Torben Rafn, Skaks, Stema herunder Jebsen, Unicon, Contiga og Arkil, Sydbank, Sydjysk Lift, SønderjyskE Kvinder, Søværnet, Volvo.

Og du kan også møde Zeppelin, Aabenraa Cylinderservice, Aabenraa Havn, Aabenraa Kommune – bosætning plus Projekt Performing Landscapes, Aabenraa Trossefører og Aalborg Portland

Fest for hele familien

Hele dagen igennem vil der være masser af oplevelser for hele familien på Aabenraa Havn. I tidsrummet fra 12 til 17 kan man f.eks. tage med på guidet bustur på havnen, sejle med rib-båd og træskibe, flyve med helikopter og gå på skattejagt.

Kl. 15.30 er der underholdning for børn og barnlige sjæle, når ingen ringere end Onkel Reje, der er kendt fra Ramasjang, lægger til kaj med sit Skide Skøre Gameshow.

Der vil også være masser af godt til ganen, da lokale sønderjyske restauratører står klar med lækkerier i en række forskellige madboder. F.eks. er der hjemmelavet is fra Frydendal Ismejeri, imens Dining by Kretzmann serverer burrata, grillet fisk, BBQ short ribs og æbletærte.

Folkehjem disker op med lækre pølser og brød, og Krusmølle står klar med bl.a. tapastallerkener, ærtesuppe, æbletrifli og brownie. Havnens Maskinværksted serverer hjemmelavet røget bacon, og Ulles svin har grillsvin og kartoffelsalat på menuen. Der vil også være lækkerier fra Marskdestilleriet, Lima empanadas, Johannes Kaffebar og Ilo & co.

Sidst men ikke mindst rundes Aaben Havn af med et brag af en koncert. Faktisk er det hele tre koncerter, for kl. 18.30 går Folkeklubben på, kl. 20.30 tager Blæst over, og kl. 22.30 giver Magtens Korridorer aftens sidste koncert.

13. juni 2024 Sport, Sønderborg

TV: Dygtige OL-deltagere blev hædret på Rådhustorvet

13. juni 2024 Sport

Onsdag eftermiddag kom de fleste af de 42 trænere, hjælpere og idrætsudøvere, som har været med til Special Olympic Games i Frederikshavn ind på Rådhustorvet, hvor de alle blev hædret af borgmester Erik Lauritzen. SønderborgNYT TV var med. Idrætsudøverne, der alle har udfordringer, kommer fra Dybbøl Idræts- og Ungdomsforenings håndbold, Sønderborg Boldklub, Dansk Handicapidræts lokale […]

Læs mere...