Hjemmeværnet mindes soldaterne der faldt 9. april 1940

9. april 2017 Kultur

Den 9. april 1940 var der tæt på 400 mand på Sønderborg Kaserne og da alarmen gik, rykkede der enheder ud til Avnbjerg-Frydendal, Brohoved Skansen og der blev sat et rekylgevær op ved Christian den X’s Bro. En enhed ilede til Ulkebøl, fordi der var forlydender om tysk landsætning ved Mommark.

“I kasernenes flagtårn blev der stillet luftværnsrekylgeværer op og de blev brugt, da der fløj tre tyske fly lavt ind over kasernen”, siger premierløjtnant J. P. Rasmussen søndag morgen i sin tale ved mindesmærket ved kasernen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De få skud mod de tre fly var det tætteste soldater i Sønderborg kom på egentlig kamp.

Tre danskere skudt

Ved Padborg bliver tre grænsegendarmer skudt af tyske soldater, som troede, de var i gang med at sabotere jernbanestrækningen. Det skete inden besættelsen gik i gang. Det viste sig, at de tyske soldater havde opholdt sig hos en tysksindet familie i Padborg i timerne op til besættelsen, der begyndte klokken 04 om morgenen.

Flere steder i landet kom det til skududvekslingerne mellem tyske og danske soldater, men klokken seks opfordrer konge og regering til, at danskerne nedlægger våbnene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og her den 9. april mindes vi dem, der faldt på besættelsesdagen”, siger J. P. Rasmussen, inden han lagde en buket fra Kontaktudvalget for militære anliggende.

Leif Larsen lagde en krans fra Sønderborg Kommune og Erling Lundsgaard lagde en blomsterbuket fra Folk & Forsvar.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
18. september 2021 Uddannelse, Sønderborg

Elever på EUC Syd blev klogere på portrætbilleder og på sig selv

18. september 2021 Uddannelse

Nogle af den forgange uges dage har IB-eleverne på EUC Syd brugt sammen med billedkunstner og fotograf Maja Nygaard Eriksen. Når der skal tages et portrætbillede, så skal det fortælle en historie om den person eller de personer, som er på billedet – og personligheden kan fremhæves ved måden at sidde, stå, ligge på. Og […]

Læs mere...