Hvordan vaccinerer man sit barn mod kriminalitet?

1. maj 2013 Uncategorized

Skrækscenariet for mange forældre er, at ens barn kommer i dårligt selskab og får rodet sig ind i kriminalitet. Netop derfor har forældre nogle tanker og ideer om, hvad en god drenge er. Og i Aksen i Hvedemarken blev der tirsdag eftermiddag tænkt og talt om unge mellem 14 og 17 år. Initiativtager var Sundhed og Trivsel.

Esma og Helle Mørk er fra Institut for Integration og de styrede debatten blandt godt fyrre deltagere, der alle havde nogle tanker om unge og risikoen for at de kan lande i kriminalitet og for at starte med familierne, så blev der spurgt, hvad en god dreng er:

Artiklen fortsætter under annoncen

– En god dreng taler pænt har en god adfærd, respekterer andre. Han hører efter sine forældre og siger sin mening derhjemme. En god dreng kender sine begrænsninger, lyder det fra flere i lokalet.

Er du kriminel og 15 år, kan du får plads på stolen her.

– Og så ved han, han gerne må lave fejl, men han ved også, han ikke skal gentage dem, siger en mor og høster anerkendelse på det synspunkt.

Vennerne

Når unge mennesker er hjemme hos familien, så er der nogle ting, som de skal leve op til. Men de har jo også et liv blandt vennerne fra skolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– En god ven er en, der hjælper, når det kniber, er med til at have det sjovt og hyggeligt, siger en pige. Og netop i den alder, der fokuseres på, så er venner vigtige, fordi de unge spejler sig i hinanden. Og forældrenes ideer om en god dreng, er ikke de samme som unges forventninger til en god ven.

Politiet stopper en bil i nattens mørke.

– Hvis unge under femten begår kriminalitet, så bliver de ikke straffet, fordi den kriminelle lavalder er femten år. Derfor er der nogle såkaldt ældre unge, der får dem under fjorten til at lave kriminalitet, fordi det jo er risikofrit for begge parter, siger Else Mørk.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Når ens barn fylder 18 år, så er det en voksen person, der har ansvaret for sig selv og sine handlinger. Men helt frem til den dag, hvor ens søn fylder atten, så er det forældrenes ansvar, hvad han laver, forklarer hun.

I Sønderborg Kommune er der gadeteams, ssp-konsulenter og andre, der holder et vågent øje med de unge – og de griber ind og hjælper nogle af de unge på ret kurs, hvis de er på vej ind på skråplanet.

– Det kræver en hel landsby at opdrage en ung dreng, sagde en mand for længe siden. Altså mener han, at hele lokalsamfundet aktivt skal yde en indsats for, at de unge mennesker ikke mister den rigtige kurs til fremtiden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et bud på, hvordan unge holdes ude af kriminalitet, så skriv til Sønderborg Nyt på 6400nyt@gmail.com

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. maj 2021 Uddannelse, Sønderborg

5a fra Dybbøl-Skolen er med i Lego Challenge- OL i børnehøjde

10. maj 2021 Uddannelse

5a fra Dybbøl-Skolen er tilmeldt Lego Challenge ’OL i børnehøjde’ og konkurrencen går ud på, at eleverne skal bygge noget med legoklodser, som har med Olympiske lege at gøre. Eleverne har sammen med klasselærer Marlene Strüssmann og Dusko Milovic som natur/teknologi lærer, har valgt at klassen bygger OL-byen med tilhørende sportsfaciliteter. ”I den forbindelse var […]

Læs mere...