I Sønderborg favnes børn der har mistet en bror, søster, far eller mor

8. maj 2019 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag formiddag tager sorgkonsulent Annette Hansen fra Børne- og Ungerådgivningen imod en gruppe medarbejdere fra Herning Kommune, der gerne vil høre, hvordan Sønderborg Kommune hjælper børn og unge i sorg.

For år tilbage var Karen Linow en del af byrådet i Sønderborg og hun kæmpede en brav kamp for at få sine politiske kolleger til at gøre en indsats omkring alle de børn, der havde alt for meget fravær i skolen.

Over tid lykkedes det Karen Linow at få sit ønske vedtaget.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sorggrupper i Sønderborg kommune opstod på baggrund af fraværsprojektet. I løbet af projektperioden så vi blandt andet, at mange børn og unge havde en tabsoplevelse med sig, og at sorgen havde mange ansigter, den trækker dybe spor. Egentlig er det jo ikke mærkeligt – for vi ved jo, at dét at miste en forældre, søskende eller andet nærtstående menneske, det er det mest stressende og byrdefulde, et menneske kan opleve. Dét, som var overraskende, det var så lidt opmærksomhed, man havde givet tabet” siger Annette Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Børns sorg er et voksent ansvar. Vi kan aldrig forvente at børnene fortæller os, hvor berørte de er. Det vil altid være de voksnes ansvar at se det sørgende barn og komme det i møde”, siger Annette Hansen der har uddannet sig til sorgrådgiver og har flere års erfaring med at arbejde med sorg. Hun har sammen med et sorg-team i Børne- og ungerådgivningen været med til at danne børne- og ungesorggrupper.

 Sorggrupperne viste sig hurtigt at være hjælpsomt. I sorggrupperne fandt børnene et rum hvor de kunne få afleveret noget, nemlig svære tanker og følelser, samt de mærkede at de ikke var alene om sorgen. Sorggruppen gav dem et erfaringsfælleskab – et sted hvor de kunne tale om ting, som man i sorggruppen ved en masse om, men som andre ikke forstår. Det mindsker deres følelse af ensomhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tiden læger ikke alle sår

Der er sket meget på sorgområdet de senere år, og man tænker ikke længere, at sorg er noget, man skal igennem.

”Sorg går ikke over – og i sorggrupperne der prøver vi ikke at finde en vej ud af sorgen, men snarere ind i sorgen. Børnene har en sorg, fordi de har mistet nogen, der har været værdifulde, og det skal man ikke forsøge at få dem til at glemme. Man kan forværre sorgen ved at have berøringsangst eller gøre det til et tabu. Hvis du spørger børnene i sorggruppen, så siger de, at tale er guld, og at de mærker sorgen stærkest, når der er andre omkring dem, og ikke ved, hvordan de skal spørge ind til tabet”, siger Annette Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Katrine Tækker mistede sin søster

En pige fra Sorggruppen, Katrine Tækker, kom med i Sorggruppen cirka en måned efter hendes søster døde.

“I starten havde jeg virkelig brug for at snakke med andre, der havde prøvet noget lignende og forstod, hvordan jeg havde det indeni”, siger Katrine Tækker.

Katrine Tækker fortæller videre, at alle, som har mistet, vil ha’ glæde af Sorggruppen – uanset hvor længe siden det skete.”

I dag bruger jeg mest gruppen til at komme af med mine frustrationer”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mistede sin far for godt 2 1/2 år siden

Ann-Sofie Heydenreich Jensen mistede sin far for to år og otte måneder siden.

Den nu 15-årige pige kom i kontakt med Sorggruppen, fordi hendes mor undersøgte, hvordan hendes børn kunne få hjælp.

“Jeg opdagede, at i skolen havde jeg ingen, jeg kunne snakke med og min mor fortalte om Sorggruppe”, siger Ann-Sofie Heidenreich Jensen til SønderborgNYT.

Starten i gruppen var bestemt ikke legende let. “Men det blødte op, fordi vi alle var i samme situation. Og det hjælper rigtigt meget at få åbnet for tankerne”, siger Ann-Sofie.

Når vi skal fortælle om det, der rører sig indeni, så er vi nødt til at forholde os til det. Ellers kan vi ikke sætte ord på – og det giver stor tryghed, når de andre har været gennem den samme oplevelse.

“Andre siger, at de forstår, hvordan vi har det, men de har jo ikke selv prøvet det”, siger Ann-Sofie Heidenreich.

Sønderborg Kommune lytter til børnenes stemmer

Børn og unge i sorg føler ofte, det er svært i skolen. De oplever ofte koncentrations- og hukommelsessvigt samt at relationerne til vennerne kan være svære og de tager afstand, hvilket kan betyde at de kan føle et dobbelttab.

”Vi oplever at klassekammerater rigtig gerne vil hjælpe, men at de ofte ikke ved, hvordan de kan være en god kammerat til en, der har mistet. Ligeledes så ser vi nogle børn i sorg være forsigtige med at vise, hvordan de har det, og det kan betragtes, som at den sorgramte er okay. Vi har sat gang i et større udviklingsarbejde, hvor vi har set på sorg som en relationel udfordring. Det er vigtigt for os at skabe et støttende stillads omkring det sorgramte barn og have fokus på en helhedsorienteret indsats og det har været medvirkende til, at vi har indgået samarbejde med Kræftens bekæmpelse” siger Annette Hansen.

Sønderborg Kommune og Kræftens Bekæmpelse begyndte i august 2018 et samarbejde om sorggrupper i skoler. Kræftens Bekæmpelses opgave var at undervise og vejlede kommunen i forhold til oprettelse af sorggrupperne. Sønderborg Kommune fik det koordinerende ansvar samt ansvaret for at opbygge projektet, så det fremadrettet også er levedygtigt.

30 lærere fra folkeskolerne i Sønderborg har deltaget på og gennemført Kræftens Bekæmpelses sorggruppelederuddannelse.

Flere skoler er allerede i gang og har etableret sorggruppe.

”Vi er stolte over, at andre kommuner kan se værdien af vores sorgarbejde – det vigtigste er dog at ingen børn og unge kommer til at stå alene med deres sorg” siger Annette Hansen.

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...