Intet er værre for vores sundhed end at vi holder os i ro

25. februar 2019 REGIONALT

Personer i dårlig form har større risiko for at dø som 50-årig end både rygere, diabetikere og mennesker med fedme, der ikke er i dårlig form.

Det skriver Videnskab.dk.

Karim Khan er professor i sportsmedicin ved University of British Columbia i Canada og lagde for nylig vejen forbi en konference på Syddansk Universitet, hvor han blandt andet sagde:

“En dag med fysisk inaktivitet har samme omkostninger for din krop som at ryge tre cigaretter.

Artiklen fortsætter under annoncen

På en uge svarer det til at ryge en hel pakke. Det kan du tænke over, hvis du synes, du har for travlt til at løbe en tur”.

Jo mere motion, du dyrker, des bedre er effekten på for eksempel forhøjet blodtryk og diabetes, samt en række dødelige sygdomme som visse kræfttyper og hjertekarsygdomme.

Ikke alle magter det

På den negative side er det helt store problem med motion generelt, at selvom vi godt ved, vi bør bevæge os, så gider vi ikke. Eller vi tager os måske sammen lige nu, men får det ikke gjort i morgen.

Så kan alle de kloge hoveder råbe nok så højt med deres internationale anbefalinger og alt det andet violinspil om, at vi blot behøver dyrke motion en halv time om dagen for at få et væld af gavnlige effekter.

Al erfaring og forskning viser, at alle har sindssygt svært ved at blive ved. Det gælder især ressourcesvage med få penge, mentale problemer eller mange sygdomme. Derfor ender rigtigt mange af os i stedet på piller.

“Det driver os til vanvid, at folk ikke dyrker motion, for du finder ingen pille, der kan gøre det samme”, sagde Karim Khan fra talerstolen på konferencen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

Leif har prøvet en elcykel.

Læs mere om kampagnen hér