Introforløb gav et fast job til Mahmoud Ahmad Khayata

30. august 2016 Uddannelse
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Siden april har Sønderborg Kommunes Integrationscenter tilbudt flygtninge et introduktionsforløb, der skal hjælpe dem ind på det danske arbejdsmarked. Det har været en stor succes. Én af dem, der er mest begejstrede, er Mahmoud Ahmad Khayata, som er kommet i ordinær beskæftigelse.

Mahmoud Ahmad Khayata arbejder som chaufførmedhjælper hos Kær Teltudlejning.

Marianne Krarup er lder for kommunens Integrations- og Kompetencecenter. Hun har skabt et godt samarbejde med erhvervslivet.

Marianne Krarup er leder for kommunens Integrations- og Kompetencecenter. Hun har skabt et godt samarbejde med erhvervslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg er glad for at arbejde. Jeg føler mig altid velkommen, og jeg trives godt. Min chef og mine kollegaer er venlige og hjælpsomme”, fortæller Mahmoud Ahmad Khayata i en pressemeddelelse fra Sønderborg Kommune.

Han havde været i Sønderborg i to måneder, da han kom med på det første introduktionshold for flygtninge. Forløbet endte med, at han i samarbejde med en mentor fra Integrationscenteret fik lavet et CV, fik skabt kontakt til Kær Teltudlejning og altså landede en aftale om virksomhedspraktik i en måned og efterfølgende ansat på ordinære vilkår.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er en rigtig solstrålehistorie. Vi har en stor opgave foran os med at få integreret de mange flygtninge, så det er rigtig glædeligt, når vi kan se, at de tiltag vi sætter i værk, virker. Vi skal arbejde meget fokuseret med sådan noget som introduktionsforløbene fremadrettet”, siger Jan Prokopek Jensen, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget.

Kollegerne giver sprogundervisning

På arbejdet hjælper Mahmoud Ahmad Khayata også med at sætte teltene op. Og det der med sproget er ikke altid helt nemt.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Der vil selvfølgelig være udfordringer med mit sprog i noget tid, men jeg lærer både gennem min danskundervisning og især gennem mit arbejde”, siger han.

Og rollen som assisterende dansklærer har kollegerne påtaget sig i hverdagen.

”Sprogbarrieren er selvfølgelig den væsentligste udfordring. Men det gør også samarbejdet sjovt. Vi øver, og gentager hvad alle delene hedder, og han lærer lynhurtigt. Når vi transporterer teltene og gulvene øver vi også dagligdagsord i form af de ting, vi møder undervejs. Vi kommer uden om sprogbarrieren ved at tale langsomt og gentage, men også ved hjælp af fagter. Og så gør vi meget ud af kun at tale dansk til ham, siger Henning Schjelde fra Kær teltudlejning, som regner med, at Mahmoud Ahmad Khayata også skal have kundekontakt, når hans sprog er blevet bedre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Integration er en fælles opgave

Introduktionsforløbet, som Mahmoud Ahmad Khayata var igennem, varer tre uger. Formålet er at give flygtninge viden om dansk kultur, samfundsforståelse og forberedelse til arbejdsmarkedet. Derudover skal forløbet gøre nye flygtninge i stand til at kunne navigere i offentlige systemer og give dem kendskab til frivillige sociale tilbud, så de i højere grad bliver selvhjulpne. Men i sidste ende afhænger integrationssuccesen meget af adgangen til arbejdsmarkedet, og her spiller virksomhedernes indstilling en vigtig rolle.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk