Jonathan H. Mejenborg læser på maskinmesteruddannelsen

Jonathan H. Mejenborg læser på maskinmesteruddannelsen (pressefoto)
Jonathan H. Mejenborg læser på maskinmesteruddannelsen (pressefoto)
4. juni 2024 Uddannelse Skrevet af: Michael Kjær

Fredericia Maskinmesterskole er fordelt over tre campusser i Fredericia, Esbjerg og Sønderborg, og Jonathan H. Mejenborg, der er uddannet elektriker, har valgt at læse videre til maskinmester på Fredericia Maskinmesterskole.

Han går på sjette semester, og selvom han oprindeligt er fra Sønderborg, læser han uddannelsen i Fredericia, da maskinmesteruddannelsen endnu ikke var kommet til Sønderborg, da han valgte at søge ind. Jonathan var godt i gang med at uddanne sig til ingeniør, da han blev interesseret i elektrikerfaget og sprang fra studiet.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg fandt ud af, at ingeniøruddannelsen ikke var mig. Vi havde meget teori, og jeg savnede at bruge det i praksis,” siger han. Han uddannede sig til elektriker på EUC Syd i Sønderborg og blev opfordret til at videreuddanne sig til el-installatør.

I den forbindelse faldt han over maskinmesteruddannelsen, da han kunne få merit for adgangskurset og værkstedsforløbet, da han også har en HTX-eksamen fra EUC Syd.

”Gennem mit arbejde som elektriker udviklede jeg en større interesse for teorien og teknikken bag designet af de materialer, vi anvendte,” fortæller Jonathan H. Mejenborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Man skal vælge maskinmesteruddannelsen, hvis man brænder for drift, vedligeholdelse og grøn energi og gerne vil være med til at finde nye bæredygtige løsninger. Har man samtidig lyst til at være leder, er uddannelsen oplagt,” siger han.

Uddannelsen henvender sig både til unge med en gymnasial uddannelse, men især også til erhvervsuddannede. Kommer man med en baggrund som eksempelvis elektriker, smed, procesoperatør, industritekniker og lignende, får man merit for værkstedsforløbet. Til gengæld kræver det, at man supplerer sin erhvervsuddannelse med dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi på et adgangskursus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som maskinmester binder man sig ikke fast på ét job. Faktisk er der maskinmestre at finde både inden for handel og rådgivning, i industrien, offshore og til søs.

”Vi har mange gode muligheder for spændende jobs udover at komme ud at sejle. Jeg synes, at energiproduktion og energiopbevaring er interessant, så det er nok der, jeg ender,” siger Jonathan, som er knap halvvejs på uddannelsen.

Uddannelsen til maskinmester er også en lederuddannelse. De studerende bliver uddannede til at samarbejde og tage ansvar.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi lærer fra begyndelsen at arbejde i grupper, for skolen vægter samarbejde højt. Vi skiftede studiegruppe hver tredje uge i starten, så alle prøvede at arbejde med alle, før vi dannede de endelige grupper. Skolen lod os selv tage ansvar for grupperne, og det fungerede godt,” fortæller han.

På Fredericia Maskinmesterskole foregår undervisningen på små hold.

”Det er umuligt at sidde og gemme sig, og det er en god ting. Vi har et nært forhold til vores undervisere. De brænder virkelig for deres fag,” fortæller Jonathan H. Mejenborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Fordi jeg kunne få merit for adgangskursus og værkstedsforløb, skulle jeg vente et år, før jeg kunne starte i Sønderborg. Det var en lidt for lang venteperiode, så jeg valgte at flytte til Fredericia og starte der i stedet,” fortæller han.

Fredericia Maskinmesterskole oprettede nemlig en ny afdeling i Sønderborg i 2022, og det er muligt for alle med en relevant ungdoms- og erhvervsuddannelse at søge ind.

Skolen hører til i egne lokaler på EUC Syd på Hilmar Finsens Gade, og lige nu er Fredericia Maskinmesterskole i gang med at omdanne den gamle varmecentral til nye undervisningslokaler med moderne laboratorier. Ombygningen forventes at være færdig i 2025.

Maskinmesteruddannelsen er en professionsbachelor, og under uddannelsen vil man lære mere om termiske og elektriske maskiner, procesanalyse og automation, samt ledelse, økonomi og jura. Uddannelsen sluttes af i bachelorpraktik hos en virksomhed, hvor man også skriver sit bachelorprojekt. Man kan lige nu søge ind på maskinmesteruddannelsens adgangskursus og værkstedsforløb.

Læs mere om ansøgningsprocessen på www.fms.dk.

22. juni 2024 Politik, Sønderborg

Venstre mener der er brug for flere penge til det tekniske område

22. juni 2024 Politik

”Der et område, hvor der administrativt er brug for et løft, og det er på det tekniske område, hvor målsætningen om bosætning, flere studieboliger, byfornyelse og løft af vores by og landsbyområder, grøn og bæredygtig omstilling og vækst i vores virksomheder i kommunen, forudsætter, at der er ansatte til at håndtere byggesager, Augustenborg Masterplan, grønne […]

Læs mere...