Kloge hoveder fra Nordborg Slots Efterskole vandt forskerpriser

26. april 2018 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Nordborg Slots Efterskole havde både en 1. og en 3. præmie med hjem fra Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.

Et stærkt team fra efterskolen kunne tage hjem med  førstepræmien og 15.000 kr. i Danmarks største landsdækkende naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, der blev afviklet under Science i Forum.

Oliver Terp Munck, Felix Falck Jacobsen og Jens Kofoed fra 10. kl. på Nordborg Slots Efterskole har udviklet ‘Idly’, som er beregnet på børn, ældre og sygdomsramte. Ved hjælp af et armbånd med en NFC-chip kan man scanne armbåndet med sin telefon og få adgang til oplysninger, der kan hjælpe tililende med at yde hjælp og kontakte værge, hvis der opstår en nødsituation.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Armbåndet med chippen bruger ikke batteri. Man tilgår oplysningerne på samme måde, som når man bruger sit betalingskort med chip i butikkerne. Hvis man skulle miste sit armbånd, kan man nemt slette oplysningerne på serveren”, siger Oliver Terp Munck i en pressemeddelelse og understreger, at drengene har stort fokus på, at Idly-serveren skal overholde etiske regler og persondataloven.

I Idly kan man indtaste navn, sygdom og evt. nødhjælpsanvisning, kontaktperson og oplyse findested, så kontaktpersonen kan finde frem til stedet, hvor den syge, ældre, eller barnet opholder sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet startede egentlig med Jens Kofoeds idé om en løsning til at finde bortkomne kæledyr, men derefter tænkte drengene videre til demente, syge og børn. Drengene har selv skrevet programmet bag Idly – 16.500 linjer kode – og det fungerer!

”Serveren og systemet er klar til brug – og vi er i dialog med Danfoss Universe og et lokalt plejehjem om at afprøve Idly. Der var faktisk et meget fint citat på plejehjemmet, som er fint i tråd med Idly: Jeg forbeholder mig retten til at blive væk – og retten til at blive fundet igen! Når systemet er testet igennem, skal vi bare finde ud af, hvordan det skal fungere, om det skal være et abonnement eller en fast pris for at bruge det,” siger Oliver Terp Munck.

Artiklen fortsætter under annoncen

Juryen sagde:

Oliver Terp Munck, Felix Falck Jacobsen og Jens Kofoed tager mod 1. præmien

”Oliver Terp Munck, Felix Falck Jacobsen og Jens Kofoed har arbejdet med overbevisende indsigt i en aktuel problemstilling for mange borgere i dagens samfund. De har udviklet et produkt, der er klart til at blive distribueret og har præsenteret en selvsikker og i juryens øjne realistisk forretningsplan, som de selv lagde op til at ville bruge midlerne fra førstepræmien til at iværksætte. De har udviklet et armbånd og en software, hvor private borgere selv kan sammensætte en profil med oplysninger, som kan hjælpe andre til at passe på dem. Deres produkt henvender sig ikke blot til én målgruppe, men kan både bruges af eksempelvis borgere med psykiske eller fysiske lidelser, ældre mennesker såvel som børnefamilier på udflugt. Juryen ser ydermere et stort potentiale i sundhedsvæsenet, navnlig i forbindelse med patientoplysninger på hospitaler. De har generaliseret en række forskelligartede problemstillinger til én løsning og selv udviklet, testet og forfinet deres produkt. De har overbevist juryen om, at de er ressourcestærke og handledygtige nok til at fortjene førstepræmien og udnytte den til fulde.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Et hold mere

Et andet hold drenge fra efterskolen – Bjørn Drachmann, Magnus Bach Andersen og Simon Iversen – vandt en 3.præmie og 8.000 kr. for deres projekt ’Infignis, Hvert år udløses der ca. 16.000 falske brandalarmer. Derfor har de tre drenge udviklet en ny brandalarm, som kan skelne mellem falske og reelle brande. Den kan også vise i hvilke rum, der er ild, røg eller høj temperatur.

Juryen meget begejstret

”Bjørn Drachmann, Magnus Bach Andersen og Simon Iversen har lavet et konkret projekt der løser en problemstilling som beredskabsstyrelsen har som fokusområde. De har lavet en intelligent brandalarm med flere sensorer, der indikerer type og voldsomheder af branden, så indsatslederen kan planlægge slukningsarbejdet. Vi kan virkelig se potentialet i projektet.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Kongelig prisoverrækkelse

Præmierne blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim i Bremen Teater i København. I sin tale i forbindelse med overrækkelsen sagde prinsen blandt andet:

”Jeg må sige, at jeg er imponeret over jeres projekter, der hver og et er startet med en undren. Den iderigdom og interesse for naturvidenskab, som I viser, gør mig sikker på, at vi i Danmark kan være med til at gå forrest, når fremtidens globale udfordringer skal løses. Det er nemlig jer – de nysgerrige front-runners – der skal være med til at vise vejen.”

Forskertalenter fra hele Danmark

I alt havde 186 forskertalenter fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark  kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt – i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter.

Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology.

Deltagerne dystede om præmier for over 300.000 kr. samt en lang række særpriser og rejselegater.

 

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...