Kokkeelev i Det Sønderjyske Køkken tænker hele tiden på at blive bedre

23. oktober 2019 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Af Jens Brunsgaard Clausen, skolepraktikant:

Frank Mark Hansen er kokkeelev hos det Sønderjyske Køkken. Han har gjort sig mange erfaringer i løbet af sin lærtid, hvor han – inden tiden i Det Sønderjyske Køkken har været i flere forskellige restauranter og køkkener.

“Min far var bonde og vi fik tit serveret kartofler og kød med sovs til”, siger Frank Mark Hansen.

Frank Mark Hansens interesse for madlavning kom ikke ud af det blå – sådan som man ser i film. I stedet prøvede han sig frem mellem forskellige job, men madlavning var nu det, han interesserede sig mest for.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udseende og smag skal hænge sammen

Det vigtigste, når det kommer til madlavning, er, at det skal smage lige så godt, som det ser ud. For Frank Mark Hansen handler det om at have den balance, selvom det godt kan være en smule irriterende, når nogle af gæsterne bare sluger maden.

Søren Gericke er blevet til en af hans inspirationskilder, fordi den kendte kok laver god gammeldags og traditionel mad, som har rødder i den mad, som han blev serveret som barn.

Altid på vej

Artiklen fortsætter under annoncen

Frank Mark Hansen kommer ikke til at sidde fast – han skal ud og mærke livet og de erfaringer, der følger med. Han har allerede været vidt omkring på forskellige restauranter og køkkener. Fra Rødekro Kro til Restaurant Bind og videre til Det Sønderjyske Køkken.

“Det er dejligt her i Det Sønderjyske Køkken. Det er tilpas lille og der er mange forskellige opgaver at tage sig til”, siger Frank Mark Hansen. Selvom det er et lille køkken, kan der godt være stress på og når der er det, så forgår alt med maksimalt fokus og koncentration.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De største erfaringer, jeg har gjort mig, er om kommunikation og disciplin”, siger han og tilføjer med et smil på læben:

“I køkkenet fungerer det som en maskine, altså på en god måde”

Og der er også tid til humor efter de pressede situationer.

“Uden humor kan man ikke komme igennem sådan en arbejdsdag. Det er essentielt”.

Han tænker ikke på sine største successer, men tænker kun på at overgå sin seneste succes. Dog følger der vanskeligheder med arbejdet. For eksempel kan familien blive irriteret på ham, hvis han ikke kan komme til familiefester på grund af hans arbejde.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De kunne ikke forstå det til at starte med, men det gjorde de efter et stykke tid” siger han.

Lange dage og stort pres

“Hvis man ikke kan klare presset og de lange arbejdsdage, så skal man ikke være kok.”

Selvom jobbet er svært at passe ind i et familieliv, så er Frank Mark Hansen glad og tilfreds. Det er spændingen og de pressede situationer det han elsker ved sit arbejde.

“Jeg elsker følelsen af at servere en god ret og kunne være stolt af den – også selvom  kunden propper den i sig på fem sekunder”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er ikke noget fast mål i tankerne om, hvad der skal ske i foråret, når læretiden slutter. Lige nu vil han gerne være skibskok. Han elsker at sejle og elsker at lave mad.

“Så hvorfor ikke kombinere dem?”.