Kom til Forskningens Døgn på bibliotekerne i Gråsten og Sønderborg

20. april 2017 Gråsten

Når den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn” løber afsted i dagne fra den 24. -til den 28. april vil bibliotekerne i Sønderborg og Gråsten deltage. Her kan man høre to meget spændende og forskellige foredrag:

Mandag d. 24. april kl. 16.30 kan man høre:

Verdens 7000 sprog

Der er omkring 7000 sprog i verden og omkring syv milliarder mennesker. Halvdelen af verdens sprog tales af færre end 3000 mennesker, og mange sprog er nu truede, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hør Peter Bakker fortælle om fordelingen af verdens sprog og nogle af deres finurligheder. Han vil komme ind på spørgsmål som: Er nogle sprog sværere at lære end andre?

Udvikles der nye sprog, eller er der kun sprog, der forsvinder? Hvilket sprog har de mærkeligste sproglyde? Hvor taler man hurtigst?

Findes der grimme og smukke sprog?

Kan og skal man redde de 90 procent af verdens sprog, der forventes at uddø inden for det næste århundrede? Hvilke sproglige træk findes kun i det danske sprog og ikke i de resterende 6999 sprog?

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Bakke er lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

Torsdag den 27. april kl. 17.00 er det biblioteket i Sønderborg, der inviterer til:

Trods vind og vejr: vedligeholdelse af offshore vindkraft

 

Hvordan vedligeholdes offshore vindkraftanlæg, der er placeret langt ude på havet og langt fra kysten? Hvordan arbejder forskere med at løse disse problemer? Hvad er viden, og hvordan overføres viden i global produktion? Hør om dette når Erik Skov Madsen i forbindelse med Forskningens Døgn gæster Biblioteket Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Offshore vindkraft er i rivende udvikling. Der etableres nye vindmølleparker langt til søs overalt i verden. Foredraget har fokus på, hvordan vindkraftanlæg vedligeholdes i 25 år, når anlæggene er placeret på havet i et voldsomt miljø. En ting er at etablere en offshore vindmøllepark, noget andet er at vedligeholde den, da vejrforhold medfører, at det i lange perioder kan være vanskeligt at få adgang til en offshore vindmøllepark via skib, hotelskib eller helikopter. Vedligeholdelse udgør i dag op mod 30 procent af omkostningerne ved etableringen af en park.

Artiklen fortsætter under annoncen

Viden i fremstillingsvirksomheder kan udtrykkes i for eksempel data og information, der kan være relativt let at overføre eller at dele med andre. Data har imidlertid udviklet sig til Big Data, som er krævende at systematisere for at kunne anvende. Tavs viden udgør desuden en langt større andel og er langt sværere at dele og overføre til andre.

Erik Skov Madsen er Lektor, ph.d. ved Institut for Teknologi og Innovation på SDU Engineering Operations Management.

Fælles for begge arrangementerne er, at det er gratis at deltage og alle er velkomne.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. juni 2023 Kultur, Sønderborg

Skarp og underholdende sommerrevy

4. juni 2023 Kultur

Dette års udgave af Sønderborg Sommer Revy Show kommer flot omkring i adskillige aktuelle numre – og flere af dem er lokale. Der er lidt om ringridning, Als-Fynbroen, borgmesteren, vindmøller og så alt det andet fra nær og fjern, som de fleste af os også har en mening om. Hvis du kan li’ at blive […]

Læs mere...