Kommunerne sender personfølsomme oplysninger videre til tredjepart

6. september 2017 REGIONALT Skrevet af: Ole Kæhler

Næsten alle danske kommuner sender borgernes personfølsomme oplysninger videre til tredjeparts-virksomheder uden at ane, hvad virksomhederne gør med oplysningerne efterfølgende.

Det viser aktindsigt i de databehandleraftaler, som kommunerne burde have indgået med it-giganten Google eller virksomheden Siteimprove, som kommunerne giver personfølsomme oplysninger til, når borgerne besøger deres hjemmesider., skriver Kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kun København og Bornholm har indgået databehandleraftaler, viser aktindsigterne, mens 87 kommuner bryder persondataloven, fastslår den tilsynsførende myndighed på området, Datatilsynet, der beskriver omfanget som ”bekymrende”.

Efter Kommunens anmodning om aktindsigt har 48 kommuner dog valgt at indgå aftaler.

Netop manglende databehandleraftaler har ellers været et fokuspunkt for 16 kommuner og KL, der alle fik et tilsynsbesøg af Datatilsynet i 2016 og 2017.

Sønderborg Kommune deler data

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sønderborg Kommune har siden 2008/2009 i lighed med store dele af den øvrige offentlige og private sektor, anvendt værktøjet ”Google Analytics”, til at analysere trafikken omkring kommunens hjemmeside. Sønderborg Kommune bruger Google Analytics til at analysere trafikken omkring kommunens hjemmesider med. Når der ikke er indgået en databehandleraftale med Google Analytics skyldes det, at firmaet ikke indgår databehandleraftaler”, siger Betina Wichmann Knudsen, chef for Byråds og direktionssekretariatet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er så i mellemtiden dels sket en ændring i, hvad der nu betragtes som persondata, fx en borgers IP adresse på en computer, hvilket er et unikt nummer, dog uden navn og adresse. Og dels har de mange henvendelser også gjort, at KL har været i dialog med Datatilsynet, der ikke konkret har taget stilling til kravet om en databehandleraftale med Siteimprove og Google Analytics, men alene forholdt sig generelt til de juridiske rammer herfor. Der er således ikke et endegyldigt svar, men en opfordring til, at kommunerne skal vurdere hvert enkelt tilfælde konkret”, siger Betina Wichmann Knudsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune vil herefter sørge for, at de aftalemæssige forhold vil blive bragt på plads snarest muligt.