KV 2017: Dialog og tillid skaber udvikling

16. maj 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Byrådskandidat for SF, Bjarne Eliasen, skriver:

Nu har jeg med et par års mellemrum været med til at gøre boet op efter henholdsvis mine svigerforældre og mine egne forældre. I begge tilfælde var hjemkommunen meget involveret og det gav to meget forskellige oplevelser. Den ene kommune, Langeland, gav ikke anledning til nogen misfornøjelse eller misforståelse, mens den anden (Brøndby) var noget mere besværlig. Ved ethvert dødsbo skal der ske en opgørelse, og alle med krav i boet skal melde sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det gjorde Brøndby Kommune ved at sende en meddelelse om, at hvis ikke pengene blev betalt, ville de gøre udlæg i boet. Altså første kontakt en klar trussel. Ikke det bedste udgangspunkt for en dialog. Hvordan det ender er ikke klart endnu, bl.a. fordi kommunens meddelelse ikke var klar mht. hvilke ydelser, der er udført og hvornår i forhold til dødstidspunktet.

Hvordan kan det være, at ansatte i to kommuner behandler en forholdsvis enkel sag på to så forskellige måder?

Min hypotese er, at de ansatte har forskellige arbejdsforhold. Det ene sted har man det udgangspunkt, at man skal samarbejde med borgerne og få den rigtige løsning. Det andet sted synes det som om udgangspunktet er, at borgeren forsøger at snyde og det skal man sætte hårdt imod lige med det samme. Som jeg ser det, er det pressede ansatte, der forsøger at efterleve nogle helt forkerte politiske signaler om effektivitet i stedet for at styre efter faglige og menneskelige hensyn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg ved selvfølgelig ikke, om jeg har ret, men det politiske system i Brøndby har da et problem, når en borger fra en anden kommune har en sådan oplevelse af deres serviceniveau. Nu håber jeg selv at blive en del af Sønderborg Kommunes politiske system efter kommunalvalget til efteråret og en af mine ”kæpheste” er, at det bedste forhold mellem borgere og ansatte fås, når de ansatte har trygge arbejdsforhold. Sådanne arbejdsforhold skabes kun ved en god dialog mellem ansatte indbyrdes og det politiske system dvs. byrådet. Politikerne skal melde ærligt ud om de politiske ønsker og være bevidste om de konsekvenser, det kan få. De ansatte skal kunne melde ærligt tilbage uden at risikere hverken fyreseddel eller skideballe. Der skal være tillid mellem ansatte og politikere og en tro på, at alle gør deres bedste for borgerne i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Uden at være en del af hverken det ene eller det andet system kan jeg ikke vide, om jeg løber en åben dør ind. Det vil jeg næsten ønske, for så bliver kræfterne brugt på den rigtige måde og der vil være grobund for at udvikle Sønderborg Kommune yderligere til gavn for os alle.