KV21 – Debat: Sønderborg skal have ‘Ældrepleje i Verdensklasse’

16. oktober 2021 KV21 Skrevet af: Redaktion

Spidskandidat Jesper Esbensen, Konservative, skriver: 

Ældre som modtager ældrepleje på plejehjem eller hjemme skal have valgmuligheder. Det frie valg og vores identitet har en hel filosofisk retning. Det er summen af vore valg der gør os til dem vi er – eksistentialismen. Vi skal arbejde for en ‘Ældrepleje i Verdensklasse’.

I Holland er der opstået en model for ældrepleje der hedder Buurtzorg. Den går ud på at give små selvledende grupper opgaven med at pleje et passende antal ældre efter værdier som ’kaffe først og før bureaukratiet’. Resultatet er at de ældre oftere bliver passet af den samme plejer, der bliver involveret mere i opgaverne, der er mindre bureaukrati og færre ledere.

Artiklen fortsætter under annoncen

For en der arbejder i industrien, er tanken ikke ny. Den stammer fra Toyota og har gået sin sejrsgang i  produktionen under navnet LEAN. En arbejdsform, der har bragt mere kvalitet ind i produktionen, har skabt  bedre arbejdsforhold og ofte uden meromkostninger.

Metoden virker fordi den giver den enkelte  medarbejder et større ansvar med mulighed for at påvirke dagligdagen. Med andre ord giver den også medarbejderen mere frihed.

Buurtzorg er i dag dominerende på det hollandske marked for hjemmepleje og jeg mener, at vi skal prøve at indføre den i den kommunale ældrepleje i Sønderborg. Men skal det lykkes er det vigtigt at ledelsen forstår de psykiske mekanismer, der får det til at fungere og tør slække lidt på den daglige styring af medarbejderne. Tør uddelegere ansvaret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Buurtzorg er opstået i Holland i et langt mere markedsorienteret og konkurrencepræget marked. Det viser, at markedsmekanismerne – anvendt rigtigt er et enestående gode til at optimere vores arbejdsprocesser.

Derfor er det også vigtigt, at vi får flere aktører på markedet. Sønderborg bør have en strategi om, at der skal være minimum tre til fire private aktører, som gennem mindre udbud kan deltage i ældreplejen og give deres bidrag til at udvikle ældreplejen.

Med den bedre trivsel blandt medarbejderne vil nogle af de andre problemer, vi har i ældreplejen også blive mindre. Man opnår en bedre fastholdelse af medarbejderne og vil derfor kunne opbygge mere erfaring blandt dem. Dels med hvordan plejearbejdet udføres, men også konkret med hvor tallerknerne og kopperne står hos den enkelte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er helt enkelt mere effektivt og den sparede tid kan bruge på en kop kaffe og en sludder.

Det lader også til at kommunikationen og ledelsens tilstedeværelse er en mangelvare nogle steder i kommunen. Med de selvledende grupper bliver det et mindre problem.

Så selvom SF ikke ønsker at det offentlige skal have konkurrence fra det private, vil jeg se frem til at kunne samarbejde med dem om at højne kvaliteten i ældreplejen.

At Buurtzorg-modellen virker, viser at det er vigtigt at vi kan vise tillid. Tillid til at den ældre bedst ved hvor skoen trykker og kan vælge den rigtige løsning for sig selv. Tillid til at medarbejderne er i stand til at passe og tilrettelægge deres arbejdsdage.

15. april 2024 Samfund, Sønderborg

Vikingeklubben åbner

15. april 2024 Samfund

Vi åbner Vikingeklubben igen på fredag kl. 06:00, oplyser bestyrelsen. Søndag fra kl. 12-14 er der officiel indvielse med øl og pølser til medlemmerne. Klubben har været lukket siden stormfloden, hvor skaderne på bygningen var omfattende. Vægge blev ødelagt, klinker flået af gulvet, døre og brusevægge blev revet ud. El-installationer stod under vand, højvandsskotter var […]

Læs mere...