KV21 – Debat: Udledning af spildevand til vores søer og vandløb er et velkendt problem

18. oktober 2021 KV21

Byrådskandidat Jens Liebe-Lindgreen, Konservative, skriver: 

Havet omkring Als og Sundeved lider under massivt iltsvind og folk står i kø for at give landbruget skylden.  Jeg skal være den sidste til at sige at landbruget er uden skyld i udledning af kvælstof til havet, ligesom landbruget selv tager problemet alvorligt og arbejder ihærdigt på en reducering af deres del af udledningen.

Det mange glemmer er, at der er endnu en synder når det drejer sig om udledningen og det er Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

For at sætte det lidt firkantet op, så beregner man overordnet hvad den samlede udledning er for vores kommune.  Kommunen kalkulerer udledningen fra vores spildevand og resten siger man så, kommer fra landbruget.  Og det er her problemet opstår, fordi der ikke er lovhjemmel til at sanktionere kommunen, hvis deres beregninger af udledningen ikke er fyldestgørende.  Dette er naturligvis en opgave for vores miljø- minister, men vores kommune bør have styr på den offentlige udledning, inden man giver landbruget skylden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg er velvidende om at kommunens medarbejdere kæmper en brav kamp for at få indberettet de teoretiske værdier, de beregner sig frem til, men jeg mener også, at vores kommunalbestyrelse bør sætte penge af  til, at vi kan få automatiseret indsamlingen af data og dermed få de rigtige tal på bordet.

Der er over 300 såkaldte ‘Overløbsbygværker’ i vores kommune.  Det er tekniske konstruktioner der – for eksempel i forbindelse med skybrud – leder urenset spildevand ud i vores vandløb og derved ud i havet. De installationer kan ikke undværes, men vi kan indsamle data, der fortæller os, hvor hyppigt og hvor meget der udledes på denne måde og ud fra disse oplysninger lave en plan, der kan minimere denne udledning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle taler om miljøet, men vi mangler action fra vores byråd, når det drejer sig om ‘usynlige’ problemer som dette.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder på SønderborgNYT TV her.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...